Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Euroopan parlamentti hyväksyi sukupuolikiintiöt yli 250 hengen pörssiyhtiöiden hallituksille

Euroopan parlamentti hyväksyi tiistaina virallisesti direktiivin sukupuolten välisestä tasapainosta pörssiyhtiöiden hallituksissa. Direktiivi koskee listattuja yhtiöitä, joissa työskentelee yli 250 henkeä.

Kesäkuuhun 2026 mennessä 40 prosenttia tällaisten yhtiöiden toimivaan johtoon kuulumattomista johtokuntien jäsenistä tai 33 prosenttia kaikista johtokuntien jäsenistä tulisi olla aliedustettua sukupuolta.

Parlamentin puhemies Roberta Metsola sanoi tiedotustilaisuudessa tiistaina, että hän on erityisen ylpeä kirjoittaessaan nimensä lakiin keskiviikkona.

– Uskon, että tällä olemme saaneet aikaan ainakin kunnon halkeaman lasikattoon, hän sanoi.

Pörssiyhtiöiden on tulevaisuudessa ilmoitettava viranomaisille vuosittain tiedot sukupuolten edustuksesta hallituksissaan. Jos tavoitteita ei ole saavutettu, yrityksen on laadittava suunnitelma niihin pääsemiseksi.

Tiedot täytyy myös julkaista yrityksen nettisivuilla.

Direktiivi katsottiin hyväksytyksi parlamentin täysistunnossa Strasbourgissa keskustelun jälkeen, eikä siitä enää äänestetty.

Rangaistukseksi voi tulla sakkoja

Myös komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kommentoi hyväksyttyä sääntelyä komission tiedotteessa.

– Kymmenen vuotta komission esityksen jälkeen meillä on nyt EU-laki pörssiyhtiöiden hallitusten lasikaton rikkomiseksi, hän totesi.

Komissio antoi alkuperäisen esityksensä direktiivistä jo vuonna 2012. Jäsenmaat saavuttivat kuitenkin sovun asiasta vasta EU-instituutioiden välisissä neuvotteluissa kesällä.

Direktiivi on lainsäädäntöohje, joka ei sellaisenaan muuta suoraan jäsenmaiden lainsäädäntöä. Lainsäätäjillä on kuitenkin velvollisuus saattaa sen sisältö maidensa lainsäädäntöön.

Uuden sääntelyn mukaan jäsenmaiden on myös määrättävä sakkoja tai vastaavia oikeasuhtaisia ja tehokkaita rangaistuksia yrityksille, jotka eivät sitä noudata. Oikeusistuin voi myös mitätöidä yhtiön hallituksen, jos se ei täytä ehtoja.