Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Bolsonaron puolue on valittanut oikeuteen Brasilian presidentinvaalien tuloksesta

Brasilian väistyvän presidentin Jair Bolsonaron puolue on valittanut maan vaalioikeuteen viime kuussa järjestettyjen presidentinvaalien vaalituloksesta.

Liberaalipuolueen tiistaina jättämän valituksen mukaan noin 300 000 vanhemman mallin äänestyslaitteen toiminnassa olisi ollut epäselvyyksiä.

Brasilian entinen presidentti Luiz Inacio Lula da Silva voitti lokakuussa järjestetyn presidentinvaalien toisen kierroksen 50,9 prosentin äänisaaliilla. Jos valituksen kohteena olevilla äänestyslaitteilla annetut äänet mitätöitäisiin, Bolsonaro saisi puolueensa mukaan yli 51 prosenttia toisen kierroksen äänistä.

Vaalioikeuden tuomari Alexandre de Moraes on vaatinut valituksen tekijöitä lisäämään vuorokauden sisällä valitukseensa myös vaalien ensimmäisen kierroksen, jotta valitus käsiteltäisiin vaalioikeudessa. Vaalien ensimmäisellä kierroksella käytettiin myös valituksen kohteena olleita äänestyskoneita.

Vaalien jälkeen Bolsonaro on pysytellyt poissa julkisuudesta.

Vaalitappion jälkeen Bolsonaro on nähty julkisuudessa vain kerran. Kaksi päivää vaalien jälkeen hän antoi lyhyen lausunnon, jossa hän ei myöntänyt tappiotaan eikä onnitellut Lulaa.

Bolsonaro on kuitenkin valtuuttanut vallanvaihdoksen, ja siirtymä uuteen hallintoon on jo käynnissä.

Ennen vaaleja Bolsonaro esitti vihjailuja vaalivilpistä, ja hänen kiihkeimmät kannattajansa ovat vaalien jälkeen osoittaneet mieltään.