Kaikki eduskuntaan valitut puolueet paitsi vasemmistoliitto kannattavat yhteistä lakialoitetta, jonka tarkoituksena on kannustaa yritysten tutkimus- ja kehitystoimintaa.
Parlamentaarista TKI-työryhmää johtava kansanedustaja Matias Mäkynen (sd.) kertoo, että kaikkien muiden puolueiden edustajat työryhmästä ovat allekirjoittaneet aloitteen. Laajemmin allekirjoituksia aloitteelle kerätään eduskunnassa perjantaina. Sen taakse odotetaan laajaa yksimielisyyttä.
– Eduskuntaryhmät ovat käsitelleet sitä, ja kaikki muut kuittasivat, Mäkynen sanoi STT:lle torstaina.
Mäkynen kertoi puolueiden yhteisestä aloitteesta eilen. Aloite syntyi sen jälkeen, kun hallitus luopui asiaa koskevasta lakiesityksestä osana kiistojensa sopimista viime viikolla.
Aloite loisi verokannustimen, jossa yritys voisi vähentää tutkimus- ja kehitysmenojaan yhteisöverotuksessa. Kannustimessa olisi kaksi osaa. Yritys voisi vähentää puolet t&k-menoistaan sekä 45 prosenttia t&k-menojen lisäyksestä edellisvuoteen verrattuna.
Molempien osuuksien katto on 500 000 euroa eli yhteensä korkeintaan miljoona euroa. Tämä hyödyttää Mäkysen mukaan suhteellisesti eniten pieniä ja keskisuuria yrityksiä.
Nimien keräämisen jälkeen aloite siirtyy valtiovarainvaliokunnan käsittelyyn. Aloite voisi tulla voimaan jo ensi vuoden alussa, mutta Mäkynen ei pidä takarajaa ehdottomana.
– Valmisteluaikana on ollut jo lausumamahdollisuus ja asia on sidosryhmille tuttu, joten en usko, että sillä hirveän kauaa valiokunnassa menee, hän sanoo.
Saramo: Tehotonta yritystukea
Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo sanoo puolueen kannattaneen tutkimustoimintaa lisäävää osaa aloitteesta. Hän kuitenkin kutsuu kaikkiin t&k-menoihin kohdistuvaa osaa osinkoihin valuvaksi tehottomaksi yritystueksi.
Useat tiedotusvälineet ovat kertoneet, että vasemmistoliitto vastusti t&k-esityksen edistämistä hallituksessa sen jälkeen, kun keskusta jarrutti hallituskumppanilleen tärkeitä lakihankkeita. Mäkynen sanoi STT:lle eduskunnassa, että hän puhui aloitteen puolesta vasemmistoliiton ryhmälle torstaina.
Eduskuntapuolueet ovat tällä vaalikaudella sitoutuneet nostamaan tutkimusmenojen osuuden neljään prosenttiin bruttokansantuotteesta vuoteen 2030 mennessä. Osuus sisältää sekä julkisen että yksityisen panostuksen. Julkisten panostusten nostamisen puolesta hallitus on antanut eduskunnalle aiemmin t&k-rahoituslain.
– Kaikki nämä toimet ovat sellaisia, joiden toivotaan johtavan siihen neljän prosentin uraan, Mäkynen sanoo.
Keskustasta toinen aloite
Innovaatioihin liittyvä porkkana ei ole ainoa hallituksen kaatunut esitys, jolle eduskunnassa yritetään antaa tekohengitystä vielä ennen vaaleja.
T&k-verovähennyksen ohella hallitus luopui alueellisen opintolainahyvityksen edistämisestä. Keskustan kansanedustaja Hanna Huttunen ilmoitti torstaina tekevänsä asiasta lakialoitteen.
Aloite ehdottaa hallituksen esityksen pohjalta, että tiettyihin Pohjois- tai Itä-Suomen kuntiin muuttava nuori aikuinen saisi enintään 8 800 euron hyvityksen opintolainastaan.
Eduskuntaryhmien laajasti tukemalla aloitteella on huomattavasti paremmat etenemismahdollisuudet kuin yksittäisen kansanedustajan aloitteella. Toistaiseksi vain keskustan eduskuntaryhmä on asettunut Huttusen aloitteen taakse.
Huttunen kertoo STT:lle, että hän on saanut yksittäisiä allekirjoittajia aloitteelle myös muista puolueista ja hakee tukea erityisesti yksittäisiltä kansanedustajilta. Hän vetoaa siihen, että sekä t&k-rahoitusta että harvaan asuttujen alueiden elinvoimaa on edistetty parlamentaarisissa ryhmissä.
– Vilpittömästi haluan uskoa, että parlamentaarisilla sovuilla on merkitystä, Huttunen sanoo.
Kokeilu toteutettaisiin vuosina 2024–2027. Hallituksen esitys olisi tullut voimaan jo ensi vuoden alussa, mutta Huttunen sanoo siirtäneensä rajaa vuodella "ihan suosiolla", jotta sille löytyisi eduskunnasta käsittelyaikaa.
Hallitus hautasi viime viikolla yhteensä kymmenen omaa hankettaan.
-----
Juttua korjattu kello 19.16: Toisin kuin uutisessa aiemmin kirjoitettiin, Huttunen tiedotti lakialoitteestaan torstaina, ei keskiviikkona.