Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oikeuskansleri Pöysti: Ajatuksena on ollut, että Nato-sopimusta käsitellään eduskunnassa jo ennen kaikkia ratifiointeja

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti sanoo ymmärtäneensä, että Nato-sopimuksen eduskuntakäsittelystä ennen kaikkien jäsenmaiden ratifiointeja on yhteinen tahtotila ja tämä on ollut myös valmisteilla olevan hallituksen esityksen tausta-ajatuksena.

Asiaan viitattiin esimerkiksi Nato-asian käsittelyä koordinoineessa epävirallisessa tapaamisessa eduskunnassa. Tapaaminen pidettiin puhemies Matti Vanhasen (kesk.) johdolla, ja siihen osallistui muun muassa keskeisimpien valiokuntien johtoa sekä edustajat valtioneuvoston kansliasta, tasavallan presidentin kansliasta ja ulkoministeriöstä.

Asiasta ei kuitenkaan ole tehty muodollista päätöstä, sillä esityksen tuomisesta eduskuntaan päättää hallitus ja eduskuntakäsittelyn aikataulusta puolestaan puhemiesneuvosto. Asiasta on kuitenkin käyty keskustelua.

– Tällaista keskustelua siitä, että näin olisi viisasta toimia, että se ehditään käsitellä. Ja toisaalta saadaan Suomen jäsenyys voimaan niin nopeasti kuin se vain on niiden prosessien kannalta mahdollista, Pöysti sanoo STT:lle.

Asia nousi esiin torstaina, kun julkisuudessa kerrottiin tasavallan presidentin kanslian kehottaneen hallitusta antamaan eduskunnalle esityksen Nato-sopimuksen hyväksymisestä jo ennen Unkarin ja Turkin ratifiointeja. Tämä kävi ilmi kanslian lausunnosta, jota siltä on pyydetty hallituksen esitykseen.

"Oikeudellisesti täysin mahdollista ja tavanomaista"

Oikeuskanslerin mukaan Nato-sopimuksen käsittely eduskunnassa ennen asian ratifiointia kaikissa jäsenmaissa on oikeudellisesti täysin mahdollista ja asianmukaista, sillä sopimus ei ratifioinneissa muutu.

Pöystin mukaan on tavanomaista, että Suomi saa valmiiksi oman osuutensa kansainväliseen sopimukseen liittymisestä jo ennen kuin kaikki maat ovat saaneet ratifiointinsa valmiiksi.

– Ja se sitten jää odottamaan sitä, että viimeisetkin (ratifioinnit) on tehty, ja sitten asetuksella säädetään voimaan. Tämä on ihan tavanomainen menettely, Pöysti sanoo.