Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kypärä täynnä virtsaa, hirttosilmukka työpaikan kaapilla – Lontoon palolaitos lupaa muutosta toimintakulttuuriinsa karmivan raportin tultua julki

Britanniassa Lontoon palolaitos (LFB) on luvannut ryhtyä "välittömiin toimiin" sen jälkeen kun riippumaton arviointi totesi laitoksen institutionaalisesti naisvihamieliseksi ja rasistiseksi. Laitos on luvannut nollatoleranssin syrjintään, häirintään ja kiusaamiseen.

LFB kertoo saaneensa entisen syyttäjän Nazir Afzalin johdolla tehdystä tutkinnasta parikymmentä suositusta, joiden perusteella aiotaan muun muassa perustaa ulkoinen valitusjärjestelmä sekä testata vartalokameroiden käyttöä kotikäynneillä.

LFB myöntää avoimesti, että raportissa käy ilmi järkyttävän huonoa käytöstä ja tuskallisia kokemuksia monien vuosien ajalta.

Raportin on määrä tulla julki pikapuoliin, mutta Sunday Times julkaisi raportin sisällöstä jutun perjantaina saatuaan kopion siitä käsiinsä. Lehti kirjoittaa, että Britannian suurimman palolaitoksen sisältä paljastui toksinen kulttuuri. Lisäksi aiheesta ovat uutisoineet ainakin Sky News ja BBC.

"Henkilökunta ansaitsee parempaa"

Viime vuoden maaliskuussa tutkinnan aloittaneen Afzalin kerrotaan kuulleen kymmeniä esimerkkejä rasismista, kiusaamisesta ja naisvihasta. Eräässä tapauksessa naispelastajan kypärä oli täytetty virtsalla, ja toisessa tapauksessa musta työntekijä oli löytänyt kaappinsa yläpuolelta hirttosilmukan.

Tiedon tultua julki Afzal on vahvistanut raportin vuotaneen sisällön sekä mediassa että Twitterissä.

– Henkilökunta ansaitsee parempaa, hän kirjoittaa Twitterissä.

Lontoon palolaitosta johtava Andy Roe pahoittelee laitoksen lausunnossa kaikkea aiheutunutta vahinkoa syvästi. Hän lupaa olla täydessä vastuussa kulttuurin parantamisesta ja sanoo hyväksyvänsä kaikki raportin suositukset.

Lontoon pormestari Sadiq Khan kutsuu lausunnossaan raporttia käännekohdaksi ja sen löydöksiä karmiviksi. Hän penää merkittäviä ja tarpeellisia muutoksia, joilla tuetaan väärinkäytöksistä kertovaa henkilökuntaa ja kitketään pois ne, jotka ovat syyllistyneet seksismiin, rasismiin, naisvihaan, homofobiaan, kiusaamiseen tai häirintään.

Ongelmia myös kansalaisten kohtelussa

LFB:n Roe pyysi Afzalia tekemään koko organisaation kattavan riippumattoman arvioinnin. Taustalla oli vuonna 2020 elokuussa tapahtunut harjoittelijan itsemurha, jota seuranneessa sisäisessä tutkinnassa tuli LFB:n mukaan ilmi "tiukkoja kysymyksiä" laitoksen kulttuurista.

Tutkinnassa Afzal tiimeineen haastatteli yli 2 000:ta nykyistä ja entistä työntekijää sekä kansalaisia, mukaan lukien ihmisiä läntisestä Lontoosta, jossa vuoden 2017 Grenfell Towerin tulipalo aiheutti suurta tuhoa. Roen lausunnon mukaan raportissa tuli esiin myös joidenkin työntekijöiden täysin epäsopivaa käytöstä kansalaisia kohtaan.

Raportin myötä LFB aikoo siirtää kenet tahansa työntekijän asemasta riippumatta sivuun tutkinnan ajaksi, jos esiin tulee syytöksiä kiusaamisesta, häirinnästä tai syrjinnästä. Jos syytteet osoittautuvat todeksi, henkilö sanotaan irti.

Lisäksi palolaitos aikoo ulkoistaa luottamukselliset valitukset ja tutkintaprosessit sekä varmistaa, että työntekijöillä on entistä nopeampi ja helpompi pääsy mielenterveyspalveluihin.

Tuore raportti muistuttaa vuoden 1999 Macpherson-tutkintaa Lontoon poliisista. Tutkinnasta tehdyssä raportissa poliisin todettiin olevan institutionaalisesti rasistinen.

Lähes neljännesvuosisata myöhemmin poliisilla on edelleen vakavia ongelmia niin rasismin kuin sukupuoleen perustuvan syrjinnän kanssa. Viime aikoina poliisia on syytetty niin syrjinnästä kuin seksuaalisista väärinkäytöksistä.

---

Suomessa apua vaikeassa tilanteessa antaa esimerkiksi Mieli Suomen Mielenterveys ry:n kriisipuhelin, joka päivystää numerossa 09 2525 0111.