Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asuntolainojen nostaminen hiipui lokakuussa – Suomen Pankin mukaan nostoja oli poikkeuksellisen vähän

Suomen Pankin mukaan asuntolainoja nostettiin lokakuussa poikkeuksellisen vähän. Uusia asuntolainoja nostettiin 1,3 miljardin euron edestä, mikä oli noin kolmannes vähemmän kuin viime vuoden lokakuussa.

Suomen Pankki kertoo, että näin vähän asuntolainanostoja on tehty lokakuussa viimeksi vuonna 2004. Uusista nostoista omistusasuntolainojen osuus oli lähes 93 prosenttia ja sijoitusasuntolainojen runsas 7 prosenttia.

Uusien asuntolainojen keskikorko nousi selvästi ja oli lokakuussa 3,09 prosenttia. Uusien sijoitusasuntolainojen keskikorko oli korkeampi kuin omistusasuntolainojen. Asuntolainakannan sovittu vuosikorko, joka kuvaa kotitalouksien maksamia korkomenoja kaikista asuntolainoista, kasvoi lokakuussa 1,55 prosenttiin.

– Edellisen kerran asuntolainakannan sovittu vuosikorko oli tätä korkeampi helmikuussa 2013, Suomen Pankki kertoo tiedotteessa.

– Asuntolainakannan korko seuraa viipeellä uusien nostojen korkoa, kun lainakannan korot päivittyvät asuntolainojen korontarkistuksen yhteydessä. Myös kotitalouksien hankkimat korkosuojaukset hidastavat osaltaan asuntolainakannan koron nousua.

Asuntolainojen aiheuttamat ongelmat ovat pysyneet pieninä, vaikka maksukykyä ovat koetelleet pandemia, energiakriisi ja koronnousu. Suomen Pankin mukaan hoitamaton asuntolainakanta oli lokakuun lopussa 1,4 prosenttia suhteessa koko asuntolainakantaan. Hoitamattomien sijoitusasuntolainojen määrä oli lainakantaan suhteutettuna pienempi kuin omistusasuntolainojen.

Kotitalouksilla kulutusluottoja 17 miljardin euron edestä

Suomen Pankki kertoo myös, että yhteensä lähes 108 miljardin asuntolainakannan lisäksi suomalaisilla kotitalouksilla oli lokakuussa kulutusluottoja 17 miljardia euroa ja muita lainoja runsaat 18 miljardia euroa.

Kotitalouksien yhteenlaskettu talletuskanta oli lokakuun lopussa lähes 113 miljardia euroa ja talletusten keskikorko 0,08 prosenttia. Uusia määräaikaisia talletussopimuksia suomalaiset kotitaloudet solmivat kuun mittaan 470 miljoonan euron edestä, ja niiden keskikorko oli 1,44 prosenttia.

Suomalaiset yritykset taas nostivat uusia lainoja lokakuussa 3 miljardin euron edestä. Niistä asuntoyhteisölainoja oli 640 miljoonaa. Yrityksille myönnettyjen lainojen kanta oli kaikkiaan lokakuun lopussa lähes 107 miljardia euroa, mistä asuntoyhteisöille myönnettyjä lainoja oli 42 miljardia euroa.

Asuntokauppoja tehtiin lähes kolmanneksen vähemmän kuin vuosi sitten

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat lokakuussa eri puolilla Suomea. Koko maassa hinnat laskivat 1,9 prosenttia viime vuodesta sekä 0,6 prosenttia syyskuusta.

Tilastokeskus kertoo, että hinnat laskivat enemmän suurissa kaupungeissa kuin niiden ulkopuolella. Suurista kaupungeista hinnat kuitenkin nousivat Oulussa ja Espoossa.

Kuudessa suurimmassa kaupungissa hinnat laskivat ennakkotietojen mukaan 2,5 prosenttia verrattuna vastaavaan aikaan viime vuonna. Pääkaupunkiseudulla laskua kertyi 3,3 prosenttia.

– Suurten kaupunkien ulkopuolella hinnat laskivat maltillisemmin, Tilastokeskus kertoo tiedotteessa.

Eniten laskua vuodentakaisesta hintatasosta oli Vantaalla ja Helsingissä.

Myös tehtyjen asuntokauppojen määrä laski selvästi viime vuoden syksystä. Lokakuussa kiinteistönvälittäjien kautta tehtiin 29 prosenttia vähemmän vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen kauppoja kuin vuosi sitten.

Hinnat laskivat pääkaupunkiseudulla jo heinä-syyskuussa

Alkuviikolla Tilastokeskus kertoi, että vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat pääkaupunkiseudulla jo heinä-syyskuussa. Ennakkotietojen mukaan laskua kertyi 2,9 prosenttia edellisestä vuosineljänneksestä. Vuodentakaiseen verrattuna hinnat laskivat pääkaupunkiseudulla 0,8 prosenttia ja Helsingissä 1,5 prosenttia.

Koko maassa vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat heinä-syyskuussa 1,7 prosenttia edellisestä neljänneksestä, mutta nousivat 0,3 prosenttia viime vuoteen verrattuna.