Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomi-palkinnon sai kahdeksan – palkituissa ihmisoikeusaktivisti, kuraattori ja elokuvantekijöitä

Kulttuurialan Suomi-palkinto myönnettiin vuonna 2022 kahdeksalle taiteilijalle ja alan toimijalle. Palkinnon saivat yhteiskunnallinen vaikuttaja ja ihmisoikeusaktivisti Ujuni Ahmed, elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja Alli Haapasalo, kuraattori Veikko Halmetoja, kuvanveistäjä Kirsi Kaulanen, näyttelijä Kaija Pakarinen, säveltäjä Sanna Salmenkallio, lauluntekijä ja kansantaiteilija Jaakko Teppo sekä Yläkaupungin yö -kaupunkifestivaali.

Vuotuisen palkinnon jakaa opetus- ja kulttuuriministeriö. Se myönnetään tunnustukseksi merkittävästä taiteellisesta urasta, huomattavasta taiteellisesta saavutuksesta tai lupaavasta läpimurrosta. Se voidaan jakaa yksittäiselle taiteilijalle, työryhmälle, yhteisölle tai kulttuuritapahtumalle.

Ihmisoikeusaktivisti Ujuni Ahmed on julkaissut tänä vuonna yhdessä kirjailija Elina Hirvosen kanssa teoksen Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin. Elokuvaohjaaja Alli Haapasalon uusin ohjaus Tytöt tytöt tytöt valittiin puolestaan ensimmäisenä suomalaisena pitkänä elokuvana Sundance-elokuvafestivaalin kilpasarjaan. Elokuva voitti sarjan yleisöpalkinnon.

Palkintoperustelujen mukaan kuraattori Veikko Halmetojalla on suuri merkitys, että korkeatasoista kuvataidetta voi kokea Suomessa niin pienillä kuin suurilla paikkakunnilla.

Kuvanveistäjä Kirsi Kaulanen on työskennellyt neljällä vuosikymmenellä. Kaulanen voitti Mauno Koiviston muistomerkin suunnittelukilpailun teoksella Välittäjä.

Näyttelijä Kaija Pakarinen on näytellyt pitkän uransa aikana elokuvissa, televisiossa ja teatterissa. Hänet tunnetaan muun muassa rooleistaan ohjaaja Matti Ijäksen Katsastuksessa ja Aki Kaurismäen elokuvissa.

Säveltäjä Sanna Salmenkallio on saanut neljä kertaa parhaan musiikin Jussi-elokuvapalkinnon. Hän on ollut perustamassa vapautuvien ja vapautuneiden vankien yhteisöteatteri Porttiteatteria.

Kansantaiteilija ja kuplettilaulaja Jaakko Teppo on tehnyt uransa aikana yli 5 000 keikkaa ja myynyt yli 600 000 levyä. Hänen tunnetuimpia laulujaan ovat Työttömän laulu, Hilma ja Onni sekä Pamela.

Yläkaupungin Yö -kaupunkifestivaali Jyväskylästä on yksi Suomen vanhimmista ja suurimmista kaupunkifestivaaleista. Festivaalia kiitellään perusteluissa poikkeuksellisen monipuolisesta ohjelmasta, joka sisältää muun muassa teatteria, performansseja ja lastenohjelmaa.

Kukin palkittu saa 15 000 euroa. Palkinnon saajat valitsi tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen (kesk.). Suomi-palkinto on jaettu vuodesta 1993 lähtien.