Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Jenni Haukion väitöskirja tarkastetaan tänään – Yhdysvallat on hyväksynyt Stinger-ilmatorjuntaohjusten mahdollisen myynnin Suomeen

MT: Yli 600 000 hehtaaria lisää metsää halutaan suojeluun

Suojellun metsämaan määrää Suomessa halutaan lisätä tuntuvasti, kertoo sanomalehti Maaseudun Tulevaisuus.

Lehden mukaan suojellun metsämaan määrä Suomessa nousee vähintään kymmeneen prosenttiin, jos hallituksen kaavailema strategia luonnon monimuotoisuudesta toteutuu.

Tämä tarkoittaisi Maaseudun Tulevaisuuden mukaan 630 000 hehtaaria lisää suojeltua metsää. Tiedot perustuvat lehden näkemään strategian luonnokseen.

Maaseudun Tulevaisuus ennakoi, että strategia luonnon monimuotoisuudesta voi johtaa hallituksen seuraavaan riitaan ympäristöasioista.

Jenni Haukion väitöskirja tarkastetaan tänään

Jenni Haukio väittelee tänään Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa. Haukion tarkastettavan väitöskirjan aihe on "Avoimen vuorovaikutteisuuden ideaalista sisäisen mobilisaation realiteettiin? Puolueiden digitaalisen vaalikampanjoinnin strategiset ulottuvuudet ja dilemmat".

Väitöskirjassaan Haukio esittää, että puolueiden vaalima ajatus avoimesta vuorovaikutuksesta kansalaisten ja poliitikkojen välillä ei konkretisoidu internetin vaalikampanjoinnissa.

Haukio haastatteli väitöskirjaansa varten useiden puolueiden edustajia. Hän itse toimi kokoomuksen viestintäpäällikkönä vuoteen 2012 asti, jolloin hänen puolisonsa Sauli Niinistö valittiin presidentiksi.

Yhdysvallat on hyväksynyt muun muassa Stinger-ilmatorjuntaohjusten mahdollisen myynnin Suomeen

Yhdysvallat on hyväksynyt mahdollisen asekaupan Suomeen. Arviolta yhteensä noin 380 miljoonan euron kauppaan lukeutuisi muun muassa 350 Stinger-ilmatorjuntaohjusta.

Asiasta on tiedottanut Yhdysvaltain asekaupoista ulkomaille vastaava DSCA-virasto.

Suomen kerrotaan pyrkivän kaupan myötä muun muassa kasvattamaan puolustustarvikkeiden kansallista varastomäärää.

DSCA kertoi nyt jo kolmannesta Suomeen kohdistuvasta mahdollisesta asekaupasta noin kuukauden sisällä. Virasto kertoi maanantaina maan hyväksyneen erillisen yli 300 miljoonan dollarin asekaupan Suomeen, ja marraskuun alussa tiedotettiin yli puolen miljardin kaupasta.

Zelenskyi: Ukraina on aikeissa asettaa rajoituksia uskonnollisille järjestöille, joilla on yhteyksiä Venäjään

Ukraina on aikeissa asettaa rajoituksia maassa toimiville uskonnollisille järjestöille, joilla on yhteyksiä Venäjään, presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi torstai-iltaisessa puheessaan.

Zelenskyin mukaan maan kansallinen turvallisuus- ja puolustusneuvosto on ohjeistanut hallitusta ehdottamaan parlamentille lakiesitystä tällaisten uskonnollisten järjestöjen toiminnan kieltämisestä Ukrainassa.

Ukraina oli ollut pitkään Venäjän hengellisen johdon alaisuudessa, mutta Ukrainan ortodoksinen kirkko on viime vuosina katkonut välejään Venäjään. Irtautumisiin ovat eri vaiheissa vaikuttaneet Venäjän antama tuki Donbassin separatisteille, Krimin niemimaan miehittäminen sekä helmikuussa aloitettu hyökkäyssota. (Lähde: AFP)

Valitustuomioistuin on kumonnut Trumpin pyrkimykset estää oikeusministeriötä tutkimasta ex-presidentiltä takavarikoituja asiakirjoja

Yhdysvaltalainen valitusoikeus on ainakin toistaiseksi kumonnut maan entisen presidentin Donald Trumpin pyrkimykset estää oikeusministeriötä tutkimasta häneltä takavarikoituja asiakirjoja.

Georgialaistuomioistuin kumosi floridalaistuomarin aiemmin antaman määräyksen, jolla määrättiin ulkopuolinen erityinen selvitysmies tutkimaan Trumpin Mar-a-Lagon kartanosta elokuussa takavarikoituja asiakirjoja, joista osa oli salaiseksi määriteltyjä.

Aiempi päätös oli samalla estänyt oikeusministeriötä hyödyntämästä asiakirjoja toistaiseksi tutkinnassaan.

Valitustuomioistuimen mukaan tuomarilla ei ollut valtuuksia rajoittaa oikeusministeriön toimia asiakirjojen tutkimiseksi. (Lähde: AFP)

Ecuadorilaisen vankilan johtaja on saanut surmansa vain parisen viikkoa sen jälkeen, kun hänen vankilassaan kuoli kymmenen ihmistä mellakassa

Ecuadorissa useisiin kuolemiin johtaneiden mellakoiden vuoksi otsikoissa olleen vankilan johtaja on saanut surmansa aseistautuneiden henkilöiden tekemässä hyökkäyksessä. Asiasta kertoo paikallinen vankilavirasto.

Maan pääkaupungissa Quitossa sijaitsevassa vankilassa mellakoitiin noin kaksi viikkoa sitten, kun rikollisjengien johtajia siirrettiin toiseen laitokseen. Yhteenotossa kuoli kymmenen vankia. Tuoreeltaan surmansa saanut vankilanjohtaja oli aloittanut tehtävässään samaisessa vankilassa marraskuun alussa.

Vuoden 2021 helmikuusta lähtien Ecuadorin ylikuormitetuissa vankiloissa on puhjennut yli kymmenen jengeihin liittyvää mellakkaa, joissa on kuollut yhteensä noin 400 vankia. (Lähde: AFP)

Jalkapallon MM-lopputurnauksen alkulohkot päätökseen tänään

Jalkapallon miesten MM-lopputurnauksen alkulohkot päättyvät tänään.

H-lohkossa kohtaavat viideltä iltapäivällä Suomen aikaa Ghana ja Uruguay sekä Etelä-Korea ja Portugali. G-lohko taas päättyy illalla pelattaviin otteluihin, joissa kohtaavat Kamerun ja Brasilia sekä Serbia ja Sveitsi.

Alkulohkot ovat tarjonneet yllätyksiä muun muassa nelinkertaisen maailmanmestarin Saksan varhaisen karsiutumisen muodossa. Myös maailmanrankingin kakkosena olevan Belgian turnaus tyssäsi jo alkulohkoon.

Neljännesvälieräpelit alkavat lauantaina ja päättyvät tiistaina.

Kapanen ratkaisi Pittsburghille kotivoiton Vegas Golden Knightsista

Jääkiekon NHL:ssä suomalaishyökkääjä Kasperi Kapanen laukoi ratkaisevan maalin ja toi kotivoiton joukkueelleen Pittsburgh Penguinsille. Vegas Golden Knightsia vastaan pelattu ottelu päättyi luvuin 4–3.

Colorado Avalanchen suomalaispelaajat keräsivät niin ikään maalipisteitä, kun joukkue otti 6–4-voiton Buffalo Sabresista. Hyökkääjä Artturi Lehkonen teki ylivoimamaalin ottelun toisessa erässä ja hyökkääjä Mikko Rantanen upotti kiekon Buffalon tyhjään maaliin ottelun viimeisillä minuuteilla.

Ukko-Pekka Luukkonen torjui Buffalon maalilla 28 kertaa.