Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Raportti: Venäjällä oli tarkka suunnitelma, miten ukrainalaisia olisi kohdeltu maan miehittämisen jälkeen – ihmiset oli jaettu neljään ryhmään

Raportin mukaan Venäjä uskoi, että Ukraina saadaan liitettyä Venäjään tämän vuoden elokuuhun mennessä.

Venäjä suunnitteli etukäteen, että Ukrainaan tunkeudutaan kymmenessä päivässä ja sen jälkeen maa miehitetään ja liitetään Venäjään elokuuhun mennessä. Näin kerrotaan brittiläisen puolustus- ja turvallisuusalan tutkimuslaitoksen Royal United Services Instituten (Rusi) tekemässä raportissa.

Raportin mukaan Venäjä oletti, että hyökkäyksen nopeus ja Ukrainan joukkojen harhauttaminen mahdollistaisivat pääkaupunki Kiovan nopean haltuunoton.

Suunnitelman mukaan Ukrainan poliittinen ja sotilaallinen johto tuhottaisiin, jotta kansalaisten kyky ja halu vastarintaan saadaan tukahdutettua. Lisäksi oli tarkoitus heikentää Ukrainan mahdollisuutta puolustaa itseään tuhoamalla maan ilmapuolustus, lennosto ja laivasto. Ukrainan jalkaväki oli tarkoitus hoitaa Donbasissa. Lisäksi oli tarkoitus hämätä Ukrainan hallintoa siitä, milloin, missä ja millä mittakaavalla hyökkäys toteutettaisiin.

Raportin mukaan Ukrainan poliittisen johdon eliminoiminen oli pääasiassa Venäjän erikoisjoukkojen tehtävä. Hyökkäysvaiheen jälkeen armeijan oli tarkoitus tukea erikoisjoukkoja miehityshallinnon luomisessa alueille. Suunnitelmissa oli varauduttu myös siihen, että miehitys aiheuttaa kapinointia. Oletuksena vaikuttaa kuitenkin tutkijoiden mukaan olleen, että Ukrainan hallituksen virkamiehet joko pakenisivat tai otettaisiin kiinni nopean hyökkäyksen tuloksena. Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n puolestaan piti ottaa kiinni paikallisia virkamiehiä.

Raportin mukaan Venäjän vastatiedustelu oli tehnyt listoja, joissa ukrainalaiset oli jaettu neljään kategoriaan. Ensimmäinen ryhmä pitäisi likvidoida fyysisesti. Toiset tarvitsisivat alistamista ja pelottelua. Kolmatta ihmisjoukkoa pidettiin neutraaleina, mutta heidät voitaisiin houkutella tekemään yhteistyötä. Neljänteen ryhmään luokiteltiin ne, jotka olisivat valmiita tekemään yhteistyötä.

Raportin mukaan ensimmäiseen ryhmään kuuluneita henkilöitä vastaan oli mahdollista tehdä operaatioita, joissa heidät otetaan kiinni tai tapetaan. Monissa tapauksissa tarkoituksena oli saattaa kiinniotettu oikeuteen vuoden 2014 mielenosoituksista ja teloittaa hänet.

Raportin mukaan Venäjä testasi jo maaliskuussa 2021 sitä, miten Ukrainan kansainväliset kumppanit suhtautuvat siihen, että Venäjä lisää joukkojaan Ukrainan rajoilla. Raportin mukaan maailman reaktiot osoittivat Kremlille, että jos kansainväliset tahot reagoisivat, ne reagoisivat liian myöhään ja olisi mahdollista hyökätä Ukrainaan ilman merkittävää kansainvälistä vastustusta. Raportin mukaan tämä kasvatti itseluottamusta Kremlissä ja oli tärkeä syy täyden hyökkäyksen toteuttamiseen.

Raportin mukaan Venäjän hämäystaktiikka ja nopeus toimivat aluksi. Ongelmaksi kuitenkin muodostui se, että hyökkäyksen nopeus ei tuottanut toivottua tulosta ja Venäjän asemat heikkenivät Ukrainan saatua rivinsä kasaan. Tutkijoiden mukaan Venäjän hyökkäyssuunnitelmien tekeminen hyvin pienessä piirissä auttoi yllätyshyökkäyksen valmistelussa, mutta lopulta heikensi mahdollisuuksia toteuttaa se toivotusti.

Raportista ovat aiemmin uutisoineet esimerkiksi The Telegraph ja Kiyv Post. Suomessa siitä ovat kertoneet muun muassa Ilta-Sanomat, Yle ja MTV. e