Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvallat kiistää kannustaneensa Ukrainaa tekemään iskuja Venäjän alueelle

Yhdysvallat kiistää kannustaneensa tai tukeneensa Ukrainaa Venäjän alueelle tehdyissä iskuissa. Kommentit annettiin sen jälkeen, kun satoja kilometrejä Venäjän puolella sijaitseviin sotilaskohteisiin oli tehty sarja lennokki-iskuja.

– Emme ole rohkaisseet emmekä mahdollistaneet ukrainalaisia iskemään Venäjän sisälle, sanoi ulkoministeri Antony Blinken toimittajille.

Ukrainan hallinto ei ole julkisesti myöntänyt tehneensä iskuja, mutta ukrainalainen korkea viranomaislähde on vahvistanut New York Timesille maan olevan iskujen takana.

Asiantuntijat ovat arvioineet, että Ukraina toteutti uudet iskut Venäjälle muokkaamalla neuvostoaikojen peruina saamiaan pitkän kantaman tiedustelulennokkeja hyökkäyskäyttöön.

Ukrainan kyky iskeä syvälle Venäjän alueille on ollut jännitteitä aiheuttava kysymys Yhdysvalloilta saadussa tuessa. Yhdysvallat on kieltäytynyt antamasta Ukrainalle pitkän kantaman ATACMS-ohjuksia sen pelossa, että ne johtaisivat Venäjän ja Nato-maiden väliseen konfliktiin.

Yhdysvaltojen puolustusministeri Lloyd Austin on toisaalta sanonut, ettei Yhdysvallat ole myöskään estämässä Ukrainaa omatoimisesti hankkimasta itselleen pidemmän kantaman iskukykyä.