Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oppositio haastoi hallitusta koko kyselytunnin tyyriistä energiasta – Marin: "Kallis hinta ei johdu hallituksen ilmastotoimista"

Viikon kyselytunti kului eduskunnassa tyyriin sähkön ja polttoaineen merkeissä.

Oppositio tenttasi hallitukselta, oliko se tehnyt riittävästi toimia hintojen alentamiseksi ja riittävän sähköntuotannon varmistamiseksi.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi, että kallis energian hinta ei johdu hallituksen ilmastotoimista.

– Se johtuu Venäjän aggressiivisesta hyökkäyssodasta Ukrainaan. Se johtuu siitä, että Venäjä käyttää energiaa kiristysruuvina koko Euroopassa. Jos vertaamme tällä hetkellä Suomen tilannetta monien muiden Euroopan maiden tilanteisiin, meidän tilanteemme on verrattain hyvä.

Marin tunnusti, että tämä ei tietenkään lohduta kansalaisia kalliiden laskujen äärellä. Hän piti kaikkein tärkeimpänä investointeja tulevaisuuteen sekä luetteli keinoja, jolla hallitus on pyrkinyt helpottamaan kasvaneita laskuja.

– Hallitus on tehnyt koko syksyn toimia, jotka ovat juuri astumassa voimaan ihmisten avuksi. Näitä ovat esimerkiksi sähkön arvonlisäveron laskeminen kymmeneen prosenttiin, verovähennys kotitalouksille ja tukitoimet niille kotitalouksille, jotka eivät pysty verovähennystä hyödyntämään.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) lisäsi listaan muun muassa työmatkavähennyksen nostamisen, jakeluvelvoitteen väliaikaisen alentamisen ja valmisteilla olevan veron, joka puuttuisi energiayhtiöiden kasvaneisiin voittoihin ja mahdollistaisi niiden ohjaamisen ihmisten ja yritysten tukemiseen.

Toimet eivät vakuuttaneet oppositiota, joka kantoi huolta sähkökatkojen mahdollisuudesta talvella sekä sähkön hintojen jatkuvasta kallistumisesta. Puheenvuoroissa kysyttiin jopa, mikä on Teollisuuden Voiman vastuu tilanteesta Olkiluodon kolmosreaktorin mittavan myöhästymisen vuoksi.

Jakeluvelvoite äänestyksessä huomenna

Biopolttoaineiden jakeluvelvoite vilahti keskusteluissa useaan otteeseen. Eduskunta on perjantaina päättämässä, että sen väliaikaista alentamista jatkettaisiin ensi vuodelle. Perussuomalaiset vaati koko velvoitteen poistoa vedoten myöhempien vuosien nousupaineeseen.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) puolusti kotimaisten biopolttoaineiden kehittämistä tuontifossiilisen kustannuksella useaan kertaan. Hän huomautti, että dieselin tuonti Venäjältä on loppumassa tässä kuussa, minkä ennakoidaan nostavan hintoja halki Euroopan.

– On täysin mahdollista, että tuossa tilanteessa biopolttoaineiden tuottaminen tulee olemaan täysin kilpailukykyistä verrattuna nykyiseen tilanteeseen, Lintilä sanoi.

Polttoaineiden osalta moni edustaja kysyi myös ammattidieselin perään, jonka valmistelun hallitus käynnisti alkuvuonna.

Kuljetusalan yritykset ovat kaivanneet ammattikäyttöön kevyemmin verotettua dieselpolttoainetta, mikä voitaisiin toteuttaa esimerkiksi verotuksen avulla.

Saarikko kertoi, että on ensi viikoksi kutsunut koolle kaikkien eduskuntapuolueiden johdon, jotta valtiovarainministeriön virkakunta voi esitellä loppusuoralla olevaa valmistelua. Eduskuntaan ammattiliikenteeseen tarkoitettu helpotus ei ole kuitenkaan ehtimässä ennen vaaleja.

– Ammattidieselin valmistelu on erittäin pitkällä, mutta sitä ei hallituksen esityksenä ehditä enää tällä vaalikaudella antaa. Se on seuraavan hallituksen pöydällä välittömästi annettavana, jos seuraava hallitus näin päättää, Saarikko sanoi.

Valtiovarainministeri luonnehti avausta suuruudeltaan satojen miljoonien eurojen kokoiseksi ja kysyi siksi myös muiden puolueiden sitoutumisesta siihen. Saarikko piti järjestelyn toteutumista erittäin merkittävänä Suomen logistiikalle pitkien välimatkojen maassa.