Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rauhannobelin saaneen ukrainalaisjärjestön johtaja: Putinia varten tarvitaan kansainvälinen tuomioistuin, Venäjä on erotettava YK:n turvallisuusneuvostosta

Kansainvälisen yhteisön pitää perustaa kansainvälinen tuomioistuin Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia sekä muita sota- ja ihmisoikeusrikoksiin syyllistyneitä varten. Näin sanoo Oleksandra Matvijtshuk, Nobelin rauhanpalkinnon saaneen ukrainalaisen Center for Civil Liberties -järjestön johtaja.

Matvijtshukin mukaan sota Ukrainassa on seurausta siitä, että Venäjän on pitkään annettu toimia miten haluaa ilman seuraamuksia – näin esimerkiksi Syyriassa. Hänen mukaansa näin ei voi enää jatkua.

– Putin pysähtyy vasta kun hänet pysäytetään, Matvijtshuk tiivisti lehdistötilaisuudessa Oslossa perjantaina, päivää ennen varsinaista palkintoseremoniaa.

Kansainvälisen tuomioistuimen lisäksi tarvitaan hänen mukaansa perusteellisia uudistuksia rauhan ylläpitämiseksi suunniteltuun kansainväliseen järjestelmään. Yksi ensimmäisistä toimista olisi Venäjän erottaminen YK:n turvallisuusneuvoston pysyvän jäsenen asemasta, Matvijtshuk sanoi.

Matvijtshukin mukaan syyllisten rankaiseminen on tärkeää myös siksi, että Ukrainassa ei ole kyse kahden valtion sodasta vaan demokratian ja itsevaltaisuuden välisestä taistelusta, jonka lopputuloksella on merkitystä koko maailmalle.

Sota nyt vai katastrofi huomenna?

Samalle kannalle asettui niin ikään rauhanpalkinnon saaneen venäläisen Memorial-ihmisoikeusjärjestön johtaja Jan Ratshinski, joka torjui ajatuksen mahdollisista neuvotteluista Putinin kanssa.

– En ymmärrä, miksi tällaista kysytään. Ukrainan on taisteltava itsenäisyytensä puolesta mutta niin tehdessään se taistelee myös kansainvälisen oikeuden puolesta. Ukraina ei siis taistele vain oman etunsa tähden vaan yhteisen rauhanomaisen tulevaisuutemme puolesta, Ratshinski sanoi.

Hänen mukaansa kansainvälisen yhteisön on valittava joko epämiellyttävä tilanne eli sota nyt tai vielä suuremmat ongelmat tulevaisuudessa.

– Jos annamme kansainvälisen oikeuden ja sen perusteiden tuhoutua, seurauksena on maailmanlaajuinen katastrofi. Tämä olisi hyvä ihmisten kaikkialla maailmassa ymmärtää juuri nyt, Ratshinski perusteli.

Eristettynä vankilassa ilman oikeudenkäyntiä

Nobel-lehdistötilaisuudessa oli perjantaina läsnä myös kolmannen palkitun, valkovenäläisen ihmisoikeusaktivisti Ales Bjaljatskin, vaimo Natallja Pintshuk. Hän myönsi Valko-Venäjän "hiljaisen sodan" jääneen Ukrainan tapahtumien varjoon, mutta totesi samalla, että myös Valko-Venäjän ongelmaa ratkotaan parhaillaan taistelukentillä Ukrainassa.

Pintshuk kertoi miehensä tuoreimman vankeuden kestäneen jo puolitoista vuotta ilman oikeudenkäyntiä. Sen aikana puolisot ovat voineet tavata vain yhden kerran ja keskustella välissään olleen lasiseinän läpi.

Eristyksessä pidettävä Ales Bjaljatski ei ole voinut antaa vaimolleen puhetekstiä pidettäväksi lauantain rauhanpalkintoseremoniassa, koska kirjeenvaihto puolisoiden välillä on estetty. Pintshuk ei usko miehensä saavan kirjeitä myöskään ulkomailta.

– Uskon hänen kuitenkin tietävän, että ihmiset eri puolilta maailmaa tukevat häntä, Pintshuk sanoi.

Palkittujen valintaa on myös arvosteltu

Tämän vuoden Nobelin rauhanpalkinnon jakaminen ukrainalaisen, venäläisen ja valkovenäläisen saajan kesken herätti tuoreeltaan arvostelua Ukrainassa. Kommenteissa pidettiin sopimattomana, että hyökkäyksen kohteena olevan maan edustajan lisäksi palkittiin hyökkäävän ja hyökkäystä tukevan maan järjestöjä tai aktiiveja.

Myös Oleksandra Matvijtshuk sanoi aiemmin tällä viikolla, ettei halua antaa yhteishaastatteluja venäläisen Ratshinskin kanssa. Perjantain lehdistötilaisuudessa molemmat esiintyivät kuitenkin täysin sopuisasti. He kertoivat järjestöjensä tehneen yhteistyötä muun muassa Venäjälle väkisin vietyjen ukrainalaisten palauttamiseksi kotimaahansa.

Matvijtshuk selitti aiempaa kommenttiaan halulla tuoda Ukrainan näkökantaa selvemmin esiin. Jan Ratshinski totesi puolestaan jo aiemmin ymmärtävänsä ukrainalaiskollegansa näkemyksen. Hän myönsi tilanteen olevan monimutkainen, vaikka järjestöjohtajat ovatkin keskenään ystäviä.