Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ylen hallintoneuvosto: Ylen äänisisällöt internetissä olennainen osa julkisen palvelun tehtävää

Ylen hallintoneuvosto on todennut ennakkoarvioinnissaan, että Ylen äänisisältöjen tarjonta internetissä on olennainen osa julkisen palvelun tehtävää.

Hallintoneuvoston mukaan Ylen äänisisältöjen kilpailu- ja markkinavaikutukset ovat myös vähäisiä suhteessa niiden arvoon kansalaisille. Yle voi siis jatkaa äänisisältöjen tarjontaansa internetissä.

Ennakkoarviointia pyysi tämän vuoden tammikuussa kaupallisen radion kattojärjestö RadioMedia ry.

– Yle on viime vuosina lisännyt merkittävästi podcastien, puheohjelmien, kuunnelmien ja äänikirjojen tarjontaa Yle Areenassa, ennakkoarviointipyynnössä sanottiin.

Painopisteet julki etukäteen

Ylen hallintoneuvosto suosittaa, että Ylen äänisisältöjen kilpailu- ja markkinavaikutuksia seurataan säännönmukaisesti.

– On selvää, että internetin äänimarkkinat ovat vasta kehittymässä. Yle jatkaa äänisisältöjensä tarjoamista myös verkossa, mutta samalla on huolehdittava siitä, että Ylen toimintamallit eivät vaikeuta muiden toimijoiden mahdollisuuksia hankkia äänisisältöjä, toteaa Ylen hallintoneuvoston puheenjohtaja Arto Satonen (kok.) Ylen tiedotteessa.

Hallintoneuvosto ehdottaa myös, että Yle julkaisisi internetin äänitarjonnan painopisteensä etukäteen, mikä voisi vähentää kaupallisten toimijoiden epävarmuutta, tiedotteessa todetaan.

Yle-laissa määritelty menettely

Ennakkoarviointi on Yle-laissa määritelty menettely, joka voidaan tehdä erilaisista uusista palveluista ja toiminnoista. Arviointi voidaan tehdä muutoinkin, jos se nähdään tarpeelliseksi. Vaikka Ylen äänisisällöt verkossa eivät ole uusi palvelu, hallintoneuvosto päätti silti toteuttaa ennakkoarvioinnin.

Ennakkoarvioinnin tekevät aina hallintoneuvosto ja ulkopuoliset asiantuntijat. Yhtiön johto ei osallistu menettelyyn.

Nyt tehdyn ennakkoarvioinnin valmistelussa hallintoneuvostoa avustivat asiantuntijoina professori emeritus Hannu Nieminen ja asianajaja Katia Duncker Bird & Bird -asianajotoimistosta, kerrotaan Ylen tiedotteessa.

Osana ennakkoarviointia toteutettiin avoin kuuleminen ja pyydettiin lausunnot muun muassa Kilpailu- ja kuluttajavirastolta.

Ylen hallintoneuvosto teki päätöksensä pyydetystä ennakkoarvioinnista 13. joulukuuta.