Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sairaanhoitajat aloittivat laajan työnseisauksen Britanniassa – "Olemme väsyneitä, nyt riittää"

Britanniassa liki 100 000 sairaanhoitajaa Englannissa, Walesissa ja Pohjois-Irlannissa aloittaa tänään iltaan asti kestävän työnseisauksen. Hoitajat hylkäsivät taannoin työnantajan palkkatarjouksen täysin riittämättömänä.

Terveydenhuoltoviranomaiset ovat varoittaneet, että työnseisaus asettaa potilaat vaaraan, vaikka kriittiset toiminnot on jätetty lakon ulkopuolelle.

Työnseisaus on ensimmäinen Royal College of Nursing (RCN) -ammattiliiton yli sadan vuoden historian aikana.

– Me olemme väsyneitä, nyt riittää. Tarvitsemme palkankorotuksen, jotta rahat riittäisivät elämiseen, perusteli pitkään sairaanhoitajana työskennellyt Ameera, joka ei halunnut kertoa sukunimeään.

Hoitajaliiton mukaan toistuvat liian alhaiset palkankorotukset yhdessä huippukorkean inflaation kanssa ovat johtaneet siihen, että reaaliansiot laskevat koko ajan. Lisäksi Britannian kansallinen terveydenhuoltojärjestelmä NHS kamppailee koronapandemian aikana syntyneiden potilasjonojen purkamisessa eikä henkilökuntaa ole riittävästi, hoitajat katsovat.

RCN:n pääsihteeri Pat Cullen on kertonut olevansa valmis pysäyttämään työnseisaukset, jos terveysministeri Steve Barclay suostuu neuvotteluihin. Barclayn mukaan neuvottelut ovat mahdollisia kaikesta muusta paitsi palkkaratkaisun avaamisesta.