Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Iltalehdelle langettava ratkaisu mainoksen ja toimituksellisen aineiston rajan hämärtämisestä – Julkisen sanan neuvosto antoi vapauttavat ratkaisut Ylelle ja Helsingin Sanomille

Julkisen sanan neuvosto (JSN) on antanut keskiviikon kokouksessaan yhden langettavan ja kaksi vapauttavaa ratkaisua.

Langettavan päätöksen sai Iltalehti, joka mainosti Iltalehti Plus -palvelua niin, että se hämärsi mainoksen ja toimituksellisen aineiston rajaa. Lehden päätoimittajan mukaan mainokseksi tarkoitetusta tekstistä oli unohtunut mainosmerkintä. Lehti lisäsi sanan mainos otsikon alkuun jälkikäteen.

Neuvoston mukaan kyseinen mainos muistutti niin paljon lehden toimituksellista materiaalia, ettei se olisi erottunut tarpeeksi toimituksellisesta sisällöstä, vaikka otsikossa olisi jo alusta alkaen ollut sana mainos.

– Julkisen sanan neuvosto korostaa journalismin uskottavuuden kannalta olevan erityisen tärkeää, että mainokset erottuvat selvästi toimituksellisesta aineistosta tiedotusvälineiden uutisvirrassa, neuvoston tiedotteessa sanotaan.

Neuvosto huomautti niin ikään, että Iltalehdellä oli sivuillaan kantelun käsittelyn aikaan muitakin konsernin tuotteita koskevia mainoksia, joita ei ollut selvästi sellaisiksi merkitty.

– Tällainen käytäntö on omiaan rapauttamaan journalismin uskottavuutta, neuvosto lausuu.

Vapauttavia Helsingin Sanomille ja Ylelle

Vapauttavan ratkaisun sai Helsingin Sanomat jutusta, jossa arvioitiin niin sanottua jakeluvelvoitetta koskevan lakimuutoksen vaikutuksia polttoaineiden hintaan. Neuvosto katsoo, että jutussa esitetty väite hintavaikutuksista oli monitulkintainen, mutta siinä ei ollut olennaista asiavirhettä. Neuvoston mielestä olisi ollut suotavaa, jos lehti olisi avannut lukijoille väitteensä perusteluita viimeistään korjauspyynnön jälkeen.

Yle sai vapauttavan ratkaisun verkkojutusta, jossa annettiin ymmärtää, että muotiyritys oli toiminut lainvastaisesti palkattomien harjoittelijoiden suhteen. JSN:n mukaan Yle oli tulkinnut useita lakeja voimakkaasti yksinkertaistaen, mutta jutun tulkinnalle oli kuitenkin perusteet. Myös tässä jutussa olisi ollut hyvä avata yleisölle laintulkinnan perusteluita.

Kokouksessa annettiin tiedoksi myös puheenjohtajan aiemmin tekemä vapauttava päätös Iltalehden kolumnista, joka koski pääministeri Sanna Marinia (sd.) ja sitä, oliko hän kommentoinut Uniper-skandaalia.

Pöydälle jäi Nya Åland -lehteä koskeva päätös.

Julkisen sanan neuvosto on tiedotusvälineiden kustantajien ja toimittajien perustama elin, joka tulkitsee hyvää journalistista tapaa ja puolustaa sanan- ja julkaisemisen vapautta.

Kantelun voi neuvostolle tehdä kuka tahansa, jonka mielestä mediassa on loukattu hyvää journalistista tapaa.

Valtaosa suomalaisista tiedotusvälineistä kuuluu JSN:n perussopimuksen allekirjoittaneisiin yhteisöihin. JSN voi myös omasta aloitteestaan käsitellä tärkeäksi katsomiaan asioita.