Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

VTV: Hallituksen finanssipolitiikka jäi liian väljäksi vaalikauden loppupuolella

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen finanssipolitiikan mitoitus jäi tarpeettoman väljäksi vaalikauden loppua kohden. Näin arvioi Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) tänään julkaistussa finanssipolitiikan valvonnan ja tarkastuksen vaalikausiraportissa.

VTV katsoo, että koronapandemian alussa vuonna 2020 hallituksen finanssipolitiikka tuki taloutta ja yhteiskuntaa oikea-aikaisesti ja riittävän suurella mittakaavalla. Myös Venäjän hyökkäyssodasta ja energiakriisistä seuranneet lisämenot olivat VTV:n mukaan perusteltuja.

– Koronapandemian jälkeen suhdanteen kääntyessä finanssipolitiikka jäi kuitenkin liian väljäksi ja on tarpeettomasti kuumentanut taloutta, sanoo VTV:n vanhempi ekonomisti Matthias Strifler tiedotteessa.

VTV:n mukaan suhdannetilanne olisi perustellut kireämpää meno- ja tulopolitiikkaa vuoden 2020 jälkeen. Tarkastusvirasto katsoo, että aiemmin päätettyjä menolisäyksiä olisi pitänyt arvioida tarkemmin, kun uusia äkillisiä menolisäyksiä ilmaantui.

Kehyksestä poikettu useasti

VTV nostaa esiin, että vaalikauden aikana on poikettu useasti hallitusohjelmassa sovitusta menokehyksestä. Suurelta osin poikkeukset selittyvät vaalikaudelle osuneilla kriiseillä, raportissa sanotaan.

Samalla VTV huomauttaa, että hallitus on tehnyt kehyksiin myös sellaisia poikkeuksia, jotka selkeästi rikkovat menokehysjärjestelmän periaatteita. Tarkastusvirasto muun muassa mainitsee, että vuonna 2021 hallitus korotti menokehystä vuosille 2022 ja 2023 kehyssäännön vastaisesti 900 miljoonalla ja 500 miljoonalla eurolla.

Lisäksi tänä vuonna toteutettu Veikkauksen edunsaajien rahoituksen siirto menokehykseen tehtiin kehysperiaatteiden vastaisella tavalla, VTV kirjoittaa. Siirto johti VTV:n mukaan ylimääräiseen väljyyteen kehyksessä.

– Kriisit ovat paljastaneet, ettei kehysjärjestelmä pysty reagoimaan riittävästi suuriin, menolisäyksiä vaativiin kriiseihin. Poikkeukset ja menolisäykset ovat olleet välttämättömiä, mutta ne ovat madaltaneet kynnystä tehdä poikkeuksia vähäpätöisemmistäkin syistä, sanoo VTV:n vanhempi ekonomisti Jenni Kellokumpu tiedotteessa.