Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kosovon vapautusarmeijan ex-upseerille 26 vuoden tuomio Haagin tuomioistuimessa

Entinen Kosovon vapautusarmeijan (UCK/KLA) upseeri Salih Mustafa, 50, on tuomittu 26 vuodeksi vankeuteen sotarikoksista Haagissa sijaitsevassa Kosovo-erikoistuomioistuimessa.

Mustafaa syytettiin muun muassa laittomista vangitsemisista, kidutuksista ja murhista.

Oikeuden mukaan Mustafa miehineen pahoinpiteli ja kidutti uhreja, jotka myös olivat Kosovon albaaneja, mutta joita epäiltiin veljeilystä serbien kanssa.

Ainakin yksi uhreista kuoli joko pahoinpitelyssä saamiinsa vammoihin tai siihen, että hänet jätettiin etenevien serbijoukkojen tapettavaksi, oikeus katsoi.

Kosovo-erikoistuomioistuin ja sen erillinen syyttäjänvirasto perustettiin EU:n ja Kosovon hallinnon sopimuksella vuonna 2015. Oikeus toimii Kosovon lain puitteissa. Tuomarit ja muu henkilökunta ovat kansainvälisiä.

Monet kosovolaiset pitävät lännen painostuksen seurauksena syntynyttä tuomioistuinta puolueellisena. Serbijoukkoja vastaan taistelleen UCK/KLA:n jäseniä pidetään albaanienemmistöisessä Kosovossa yleisesti sankareina, ja maan nykyjohto on miehitetty entisillä taistelijoilla.

Mustafa itse vertasi Kosovo-erikoistuomioistuinta aikaisemmassa oikeuden istunnossa natsi-Saksan salaiseen poliisiin Gestapoon.

Kosovon sota päättyi kesällä 1999 serbijoukkojen vetäytymiseen alueelta sotilasliitto Naton pommitusten jälkeen. Maa julistautui itsenäiseksi vuonna 2008. Sodassa kuoli noin 13 000 ihmistä.

Mustafan saama tuomio oli Kosovo-erikoistuomioistuimen ensimmäinen.