Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU:n yhdeksäs pakotepaketti Venäjää vastaan tuli voimaan, listalla 200 nimeä

Euroopan unionissa on viimein saatu maaliin yhdeksäs Venäjään kohdistuva pakotepaketti. Pakotteet ovat olleet yksi Euroopan keskeisistä keinoista painostaa Venäjää sen jälkeen, kun maa laajensi sotaa Ukrainassa.

Unionin poliittiset johtajat pääsivät sopuun paketista torstai-iltana huippukokouksessa Brysselissä. Yksikään jäsenmaista ei vastustanut pakettia perjantaina puoleen päivään mennessä, joten se tuli voimaan.

Myös pääministeri Sanna Marin (sd.) ilmaisi myöhään torstai-iltana Brysselin aikaa tyytyväisyytensä siihen, että paketista löytyi sopu.

Keskeiseksi kysymykseksi asiassa nousi oikea suhde ruokaturvaan. Kyse on muun muassa siitä, etteivät kriittiset lastit päädy seisomaan satamissa loputtomiin, kun todellisia omistussuhteita pyritään selvittämään kuoriyhtiöiden takaa.

Tiukkaa Venäjä-linjaa ajaneet Puola ja Liettua olivat huolissaan siitä, että paketista tulee ruokaturvan varjolla liian löysä.

Uusia rajoituksia useille aloille

Tuore päätös lisää lähes 200 uutta henkilöä ja yhteisöä EU:n luetteloon henkilöistä, joiden varat jäädytetään.

Mukana ovat muun muassa Venäjän asevoimat sekä upseereita ja puolustusteollisuusyrityksiä, duuman ja liittoneuvoston jäseniä, ministereitä sekä Ukrainan miehitetyillä alueilla toimivia Venäjän edustajia ja poliittisia puolueita.

– Tämä luettelo kattaa avainhenkilöt, jotka osallistuivat Venäjän julmiin ja tahallisiin ohjusiskuihin siviilejä vastaan, ukrainalaisten lasten sieppaamiseen Venäjälle ja ukrainalaisten maataloustuotteiden varkauksiin, EU-komission tiedotteessa sanotaan.

Lisäksi mukana on vientirajoituksia välineistölle, jota Venäjä voisi hyödyntää erilaisissa sotatoimissaan. Lennokkien vientiä puolestaan rajoitettiin sekä Venäjälle että Iraniin.

Tiukimmat rajoitukset koskevat 168:aa uutta venäläistä toimijaa, jotka ovat läheisesti yhteydessä Venäjän sotateollisuuteen. Ajatuksena on estää niiden pääsy arkaluonteisiin kaksikäyttöisiin teknologiatuotteisiin.

Myös venäläisiin pankkeihin ja niihin liittyviin transaktioihin kohdistuu paketissa uusia kieltoja, kuten myös muun muassa mainos- ja mielipidemittauspalvelujen tarjoamiseen.

Myös EU-alueelta tulevat investoinnit Venäjän kaivossektorille kielletään tiettyjä raaka-aineita lukuun ottamatta.