Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hallitus valmistautuu käyttämään enintään noin 400 miljoonaa euroa uuteen sähkölaskutukeen

Hallitus on linjannut lisätoimista, joilla tuetaan suomalaisten talvikuukausien sähkölaskuja.

Tuen kokonaismäärä on alustavan arvion mukaan enintään noin 400 miljoonaa euroa, kertoo työ- ja elinkeinoministeriö tiedotteessa. Kyse on hallituksen aiemmin ilmoittamasta kertakorvauksesta neljälle talvikuukaudelle.

Tuen laskennallinen kuukausittainen tukikatto on 700 euroa ja omavastuu 100 euroa kuukaudessa. Korvausprosentti tarkentuu myöhemmin.

Ministeriö kertoo tiedotteessa, että valmistelun kuluessa arvioidaan, miten tuki voidaan eri tilanteissa kohdentaa mahdollisimman tarkoituksenmukaisella tavalla.

Kertakorvauksen valmistelusta kerrottiin ensimmäisen kerran maanantaina. Silloin tuen raja-arvot eivät olleet vielä tiedossa.

Uuden tuen raja-arvoista kerrottiin niin kutsutun sähköministerityöryhmän kokouksen jälkeen keskiviikkoillalla. Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) johtama kokous alkoi puoli kolmelta iltapäivällä. Ministeriön tiedote kokouksen tuloksista julkaistiin iltayhdeksältä.

Kokouksesta ennakoitiin pitkää. Lintilä oli kertonut ennakkoon, että ministerit istuvat niin kauan, että asiasta löytyy yhteisymmärrys. Silti useassa hallituspuolueessa oli STT:n tietojen mukaan epävarmuutta siitä, saisiko ryhmä työnsä keskiviikkona valmiiksi.

Lintilän ohella työryhmään kuuluvat SDP:n Tuula Haatainen, vihreiden Krista Mikkonen, vasemmistoliiton Hanna Sarkkinen ja RKP:n Thomas Blomqvist.

Yrityksille erillisiä tukia

Alkuviikon ilmoituksen mukaisesti hallitus kertoo myös valmistelevansa kiireellisesti sähkölaskujen maksuaikoihin joustoa tarjoavan lainsäädännön. Joustot olisivat voimassa niin kuluttajille kuin yrityksille.

Myös sähkön hintakaton kerrotaan olevan yhä kiireellisessä valmistelussa. Hintakaton valmistelu kuitenkin tapahtuu alkuvuonna, joten sen ei odoteta ehtivän avuksi tämän talven laskuihin.

Lisäksi maataloudelle valmistellaan erillistä tukea helpottamaan muun muassa kohonneita sähkökustannuksia. Samoin koolle kutsutaan sidosryhmien kanssa käytävä keskustelu erityisesti pienten ja keskisuurten yritysten tukemisen selvittämiseksi.

Uusia tukia tehty kiireellä

Uusien toimien valmistelua on varjostanut kiire.

Keskustelu uuden sähkötuen tarpeesta lähti laukalle viime viikolla, kun pääministeripuolue SDP ehdotti hintakattoa, jotta sähkö maksaisi kuluttajalle alle 20 senttiä kilowattitunnilta. Hintakatto on kuitenkin vireillä olevasta kertakorvauksesta erillinen malli, josta ei odoteta suomalaisille apua vielä täksi talveksi.

Hallitus sopi alkusyksyn budjettiriihessä ensimmäisistä tukitoimista. Näitä olivat sähkön arvonlisäveron alentaminen, verotuksessa tehtävä vähennys ja Kelasta haettava sähkötuki.