Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Putinilta liuta kovaa väitettä sotatilanteesta – "Tilanne ei ole Venäjälle vaarallinen, 99,9 prosenttia venäläisistä valmiita uhraamaan kaiken kotimaansa eteen"

Venäjän presidentti Vladimir Putin esiintyi sunnuntaina televisioidussa haastattelussa, jossa hän otti kantaa Ukrainan sodan nykytilanteeseen.

Putin syytti länttä pyrkimyksistä "repiä Venäjä palasiksi" sodan kautta, ja Venäjän pyrkivän vuorostaan yhdistämään "Venäjän kansat".

– Hajoita ja hallitse – he ovat aina pyrkineet siihen, kuten he pyrkivät nyt, mutta tavoitteemme on jotain muuta – yhdistää Venäjän kansa, Putin sanoi toimittaja Pavel Zarubinille uutistoimisto RIA Novostin mukaan.

Zarubin kysyi Putinilta, onko tilanne "sotilaallisen erikoisoperaation" suhteen muuttumassa Venäjän kannalta vaaralliseksi. Putin sanoi uskovansa valinneensa oikean tien Ukrainan kanssa.

– En usko tilanteen olevan niin vaarallinen. Ajattelen meidän toimivan oikeasuuntaisesti, suojelemme kansallisia intressejämme, kansalaistemme intressejä. Ja meillä ei yksinkertaisesti ole muuta vaihtoehtoa kuin suojella kansalaisiamme.

Putin väitti Venäjän olevan valmis neuvottelemaan konfliktin kaikkien osapuolien kanssa "joistakin hyväksyttävistä vaihtoehdoista".

– Se (neuvotteleminen) on heidän asiansa – me emme kieltäydy heidän lailla neuvottelemasta, Putin väitti ja lisäsi, että Venäjä olisi aina pyrkinyt ratkaisemaan kaikki kiistat "rauhanomaisesti neuvotellen".

Venäjä miehitti laittomasti Ukrainalle kuuluvan Krimin niemimaan keväällä 2014 ja käynnisti sodan Itä-Ukrainan Donbassin alueella samana vuonna. Helmikuussa se hyökkäsi Ukrainaan täysimittaisesti pyrkimyksenä miehittää koko maa ja vaihtaa presidentti Volodymyr Zelenskyin hallinto itselleen mieluisaksi. Alkuperäisten suunnitelmien epäonnistuttua Venäjä on pommittanut Ukrainaa, sen siviiliväestöä ja infrastruktuuria koko hyökkäyksen ajan.

Syyskuun 21. päivänä Putin julisti Venäjälle osittaisen liikekannallepanon maan asevoimien kärsimien tappioiden paikkaamiseksi. Päätös johti satojen tuhansien venäläisten pakenemiseen maasta.

Putin sanoi haastattelussa, ettei yllättynyt maansa kansalaisista, "jotka käyttäytyivät toisin kuin isänmaalliset", koska hänestä kaikissa yhteiskunnissa on aina ihmisiä, jotka asettavat omat asiansa muiden edelle.

– Rehellisesti sanoen, en erityisesti tuomitse heitä – kaikilla on mahdollisuus valita, Putin sanoi.

– 99,9 prosenttia venäläisistä ovat valmiita uhraamaan kaiken kotimaansa eteen. Venäjä on erityinen maa, jossa asuu erityisiä ihmisiä, hän vakuutti.