Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keskusta keräsi loppuvuonna selvästi eniten näkyvyyttä, kertoo medioita seuraavan yhtiön vaalianalyysi

Eduskuntapuolueista keskusta hallitsi perusteellisesti loppuvuoden vaaliuutisointia, kertoo mediaseurantayhtiö Retriever.

Retrieverin koostaman analyysin mukaan keskusta keräsi yli 9 200 mainintaa uutisissa, jotka käsittelivät ensi kevään eduskuntavaaleja tai niiden teemoja.

Ero on selvä gallup-johtaja kokoomukseen. Toiseksi mainituin puolue kokoomus keräsi noin 6 400 mainintaa. Pääministeripuolue SDP keräsi yli 5 700 ja suurin oppositiopuolue perussuomalaiset noin 5 500 mainintaa.

SDP ja perussuomalaiset kamppailevat mielipidetiedustelujen kakkossijasta selvällä erolla kokoomukseen.

Keskustan keräämä huomio näkyy myös puoluejohtajien saamassa huomiossa. Annika Saarikko (kesk.) keräsi mainintoja Retrieverin aineistossa lähes puolet enemmän kuin pääministeri Sanna Marin (sd.) ja noin 2,5-kertaisesti oppositiojohtajiin Petteri Orpoon (kok.) ja Riikka Purraan (ps.) verrattuna.

Keskusta on vilahdellut loppuvuonna uutisoinnissa useasti riitauttaessaan hallituksen päätöksentekoa. Myös keskustan ennätysalhaiseksi laskenut kannatus on pitänyt puoluetta otsikoissa.

Kiistelyn ohella huomiota toi Kaikkonen

Loppuvuoden useimmin käsitelty teema Retrieverin jaottelussa oli ulko- ja turvallisuuspolitiikka.

Siinä keskusta oli useimmin mainittu puolue. Näkyvyyttä puolueelle toi Antti Kaikkoselle kuuluva puolustusministerin salkku, arvioi Retrieverin media-analyytikko Tuukka Hanhiniemi tiedotteessa.

Toiseksi yleisin teema oli talouden näkymät, johon liittyen esiintyi useimmin kokoomus. Puolue oli eniten esillä myös kolmanneksi yleisimmässä teemassa eli koulutuksessa.

Retrieverin aineisto kattaa lähes 19 000 artikkelia kotimaisissa tiedotusvälineissä marraskuun alusta jouluviikon puoliväliin asti.

Suomen Tietotoimisto omistaa Retriever Suomesta 49 prosenttia. Lopun omistavat skandinaaviset uutistoimistot TT ja NTB erillisen konsernin kautta.