Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Verokortin tuloraja kannattaa tarkistaa – nyt voi hakea myös sähkövähennystä

Jos työtilanne tai tulot ovat muuttuneet, vuoden 2023 verokortin tuloraja kannattaa päivittää heti alkuvuodesta. Lisäksi suuriin sähköenergiakuluihin voi nyt hakea sähkövähennystä päivittämällä verokortin, muistuttaa Verohallinto tiedotteessaan.

Vuoden 2023 tuloraja ja vähennykset kannattaa tarkistaa. Tiedot on hyvä päivittää, jos ne ovat muuttuneet.

– Kun verokortin tiedot ovat heti alkuvuodesta oikein, maksaa tuloistaan veroja tasaisesti pitkin vuotta. Toki verokortin tietoja voi ja kannattaa muuttaa myöhemminkin vuoden aikana, jos siihen on tarvetta, sanoo ylitarkastaja Päivi Ylitalo Verohallinnosta.

Verokorttiin merkitty tuloraja on tarkoitettu helmi-joulukuulle, ei koko kalenterivuodelle.

– Osa ihmisistä tekee tarpeettomasti uuden verokortin, koska pitää erehdyksessä verokorttiin merkittyä tulorajaa koko vuoden tulorajana, Ylitalo sanoo tiedotteessa.

Sähkövähennystä voi nyt hakea

Jos arvio tammi-huhtikuun 2023 yhteenlasketuista sähköenergiakuluista ylittää 2 000 euroa, korkeisiin kuluihin voi nyt hakea avuksi väliaikaista sähkövähennystä.

– Kun on tehnyt uuden verokortin, vähennys vaikuttaa siihen, miten paljon maksaa palkastaan veroja, sanoo Verohallinnon johtava veroasiantuntija Sami Varonen tiedotteessa.

Sähkövähennyksen suuruus on 60 prosenttia 2 000 euroa ylittävältä osalta ja korkeintaan 2 400 euroa vakituista asuntoa kohden. Sähkövähennyksessä on muun kotitalousvähennyksen kanssa yhteenlaskettu 100 euron omavastuu. Sähkövähennystä saa vain sähköenergian kuluista eikä esimerkiksi sähkönsiirron kustannuksista.

Kun tammi–huhtikuun todelliset sähköenergian kulut ovat tiedossa, kannattaa verokortti päivittää toteutuneilla sähköenergiakuluilla, Verohallinto neuvoo. Jos sähkövähennystiedot haluaa ilmoittaa yhdellä kertaa, uuden verokortin voi hakea myös huhtikuun jälkeen, kun toteutuneet sähkökulut ovat tiedossa. Jos maksettavia veroja ei ole niin paljon, että hyötyy sähkövähennyksestä, kannattaa hakea Kelan myöntämää sähkötukea, jossa on 400 euron kuukausittainen omavastuu. Sähkövähennystä ei voi saada, jos on saanut sähkötukea.