Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pekka Haavisto nousi Ylen presidenttikyselyn kärkeen

Ulkoministeri ja kaksinkertainen presidenttiehdokas Pekka Haavisto (vihr.) on suosituin nimi Yleisradion presidenttikyselyssä. Viime maaliskuussa kyselyä johti Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn (kesk.), joka putosi nyt kakkossijalle.

Haavistoa kannatti nyt 25 prosenttia ja Rehniä 14. Kolmannelle sijalle nousee Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola, joka keräsi 11 prosentin kannatuksen.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) ja perussuomalaisten entinen puheenjohtaja Jussi Halla-aho saivat molemmat seitsemän prosentin kannatuksen. Kaksi vuotta sitten tehdyssä kyselyssä Marin oli ykkösnimi.

Entinen pääministeri Alexander Stubb (kok.) keräsi kyselyssä kuusi prosenttia kannatuksesta. Seuraavat nimet jäävät kahden prosentin vaiheille.

Ylen teettämässä kyselyssä vastaaja sai nimetä myös viisi mieluisinta ehdokasta 38 nimen listalta. Kun kaikki laskettiin yhteen, pysyi kärkikolmikko samana. Marinin ja Halla-ahon väliin kiilasivat tällöin kuitenkin Stubb ja puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.).

Presidentinvaalien ensimmäinen kierros järjestetään reilun vuoden päästä 28. tammikuuta 2024. Kisaan ei ole ilmoittautunut vielä yhtään ehdokasta.

Kyselyn toteutti Taloustutkimus. Vastaajia oli 1 742, ja vastaukset kerättiin joulukuun alkupuolella. Virhemarginaali on kaksi prosenttiyksikköä suuntaansa.