Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rikostutkinta teknologiayhtiö Uroksesta valmistui – kahta ihmistä epäillään yli kuuden miljoonan euron suuruisesta avustuspetoksesta

Poliisi on saanut valmiiksi teknologiayhtiö Urosta koskevan esitutkinnan, Oulun poliisi kertoi keskiviikkona. Poliisi epäilee kahta ihmistä törkeästä avustuspetoksesta.

– Esitutkinnassa epäillyt ovat kiistäneet teot. Kuulustelujen yksityiskohtia poliisi ei kerro tarkemmin, poliisin tiedotteessa kerrottiin.

Jutussa on kyse yhteensä yli kuuden miljoonan euron arvoisista lainoista ja avustuksesta, jotka sittemmin konkurssiin ajautunut yhtiö sai Business Finlandilta 2010-luvulla. Poliisin mukaan epäillyt antoivat Business Finlandille harhaanjohtavia tietoja ja salasivat seikkoja, joilla olisi ollut olennainen merkitys avustusten saamisen kannalta.

Esitutkinnassa Uroksen perustajien Jyrki Hallikaisen ja Tommi Uharin omaisuutta on määrätty vakuustakavarikkoon yhteisvastuullisesti määrä, joka vastaa yli kuutta miljoonaa euroa. Uhari jätti Uroksen joitakin vuosia sitten, Hallikainen on ollut Uroksen pääomistaja.

Uros asetettiin konkurssiin viime vuoden helmikuussa. Konkurssiratkaisussaan käräjäoikeus katsoi, että yhtiö oli konkurssilaissa tarkoitetulla tavalla muutoin kuin tilapäisesti maksukyvytön. Oikeuden mukaan Uroksella oli velkoja ainakin lähes 13,5 miljoonaa euroa ja kassavaroja vain noin 14 000 euroa.

BF: Uros teki salaisia sopimuksia tytäryhtiönsä kanssa

Uros sai vuosina 2011–2013 silloiselta Tekesiltä eli nykyiseltä Business Finlandilta lähes viiden miljoonan euron tuotekehityslainat ja 1,25 miljoonan euron avustuksen. Vuoden 2020 lopulla Business Finland määräsi rahat välittömästi takaisinmaksettavaksi.

STT kertoi syksyllä 2021, että Uroksen kertomien mahtavien voittojen takana ei todennäköisesti ole vastaavaa todellista liiketoimintaa. STT uutisoi tuolloin myös, että Uros oli lähes kymmenen vuoden aikana maksanut Business Finland -lainoistaan vain osan koroista.

Business Finlandin mukaan se sai vuosina 2019 ja 2020 tietoonsa asioita, jotka Uros oli salannut ja jotka olisivat aikoinaan johtaneet siihen, että rahoitusta ei olisi myönnetty. Sen mukaan Uros salasi rahoittajalta sopimukset, joilla rahoitetuissa projekteissa kehitettävät tai aikaansaadut tulokset myytiin ja luovutettiin luxemburgilaiselle tytäryhtiölle.

– Yritys on hakenut ja saanut rahoitusta esitettyyn lisenssiliiketoimintaan, jota sillä ei ole esiin tulleiden tietojen mukaan ollut aikomustakaan toteuttaa, Business Finland sanoi lausunnossaan Helsingin hallinto-oikeudelle, minne Uros valitti Business Finlandin päätöksestä määrätä rahat välittömästi takaisinmaksettavaksi.

Business Finlandin mukaan Uros teki jo huhtikuussa 2011 ensimmäisen kahdesta salatusta sopimuksesta, joiden mukaan kaikki immateriaalioikeudet luovutetaan tai ne kuuluvat luxemburgilaiselle tytäryhtiölle.

– Sopimusasiakirja osoittaa, että rahoitusta hakenut suomalaisyhtiö on jo ennen hakemuksen jättämistä Business Finlandille tehnyt sopimuksen mahdollisten projektissa syntyvien tulosten siirtämisestä toiselle yhtiölle, Business Finland sanoi.

Uros vetosi tietämättömyyteen patenttikaupoissa

Valituksessaan hallinto-oikeudelle Uros kiisti, että olisi tarkoituksellisesti salannut tai antanut harhaanjohtavaa tietoa sopimusjärjestelyistä tytäryhtiönsä kanssa. Valituksen mukaan yhtiö ei ymmärtänyt, että sen olisi tullut hakea patenttien myynnille suostumus, koska kyse oli konsernin sisäisistä järjestelyistä. Yhtiö myös kiisti, että immateriaalioikeuksien myyminen olisi vaikuttanut sen lainojen takaisinmaksukykyyn.

Suuri yleisö sai tietää oululaistaustaisesta Uroksesta maaliskuussa 2020, kun Tampereen areena nimettiin sponsorinsa mukaan Uros Live -areenaksi. Uroksen talousongelmien ja muiden epäselvyyksien tultua julkisuuteen areenan hallitus irtisanoi sponsorisopimuksen yhtiön kanssa. Sittemmin areenan nimi on muutettu Nokia Arenaksi.