Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

STT:n tiedot: Sähkötukeen ehdotetaan senttirajaa – kertakorvaus ei koskisi niitä, joilla on kaikkein edullisimmat sähkösopimukset

Hallituksen sähköministerien erityisavustajat ovat keskiviikkona käsitelleet työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) valmistelemaa esitysluonnosta uudeksi sähkötueksi. Pohjaesitykseen on STT:n tietojen mukaan haluttu muiden ehtojen lisäksi asettaa senttiraja. Kertakorvauksen piiristä jäisivät pois ne, joilla on kaikkein edullisimmat sähkösopimukset.

Tämä on STT:n tietojen mukaan ollut erityisesti keskustalle tärkeää. Jos edullisesta sopimuksesta huolimatta lasku on erittäin suuri, voisi henkilö hyödyntää vuoden alusta voimaan tullutta sähkövähennystä tai Kelasta haettavaa tukea.

Kaavaillusta kertakorvauksesta on hallituslähteen mukaan tullut paljon palautetta, jonka mukaan tuen ei pitäisi koskea niitä, joilla on edullinen sähkösopimus. Asettamalla senttirajan heidät saataisiin kohdennettua pois tuen piiristä.

Korvausprosentti noin 50 prosenttiin

Hallitus on jo linjannut, että kertakorvaus maksettaisiin takautuvasti marras- ja joulukuun kulutuksen perusteella neljän talvikuukauden ajan. Tuen kokonaismäärä on enintään noin 400 miljoonaa euroa. Omavastuu olisi 100 euroa kuukaudessa, ja tukikatto olisi 700 euroa kuukaudessa neljän kuukauden ajan.

Korvausprosentti on STT:n tietojen mukaan asettumassa noin 50 prosenttiin. Näin halutaan estää ylikorvaaminen.

Henkilötunnuksella sähkösopimuksensa tehneet maatalousyrittäjät saisivat myös takautuvasti maksettavaa sähkötukea, jos täyttävät kertakorvauksen reunaehdot omavastuusta ja tuen maksimista.

Y-tunnuksella sähkönsä hankkiville maataloustiloille on valmisteltu erillinen tuki kertakorvauksen rinnalla.

Neuvottelut jatkuvat torstaina

Keskiviikkona sopua ei vielä syntynyt. Erityisavustajat jatkavat torstaina kello 12 neuvotteluja uuden sähkötuen yksityiskohdista.

Hallituslähteiden mukaan poliittista kiistaa ei juurikaan ole, mutta osa avoimista kysymyksistä vaatii vielä jatkovalmisteluja.

Tavoitteena on STT:n tietojen mukaan ollut, että molemmat esitykset lähtevät alkuviikosta lausunnoille.

Hallituslähteissä uskotaan, että yksityiskohdista löytyy yhteisymmärrystä erityisavustajien neuvotteluissa. Pohjaesitystä varten on kysytty esimerkiksi energiateollisuuden näkemyksiä siitä, miten mallit ovat toteutettavissa.

TEM on valmistellut samaan aikaan myös sähkölaskujen maksuaikoihin pidennystä tarjoavaa lainsäädäntöä. Joustot olisivat voimassa niin kuluttajille kuin yrityksille. Pidennys koskisi STT:n tietojen mukaan tammi-, helmi-, maalis- ja huhtikuun sähkölaskuja.