Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Putin määräsi Ukrainan sotaan joulutauon – Ukraina kutsui lyhyttä tulitaukoa tekopyhäksi

Venäjän presidentti Vladimir Putin on määrännyt Ukrainaan tulitauon huomiseksi ja ylihuomiseksi, Kreml kertoo. Tulitauko alkaa huomenna puoliltapäivin Moskovan aikaa ja jatkuu koko ylihuomisen ajan. Moskovan aika on tunnin Suomen aikaa edellä.

Venäjällä noudatetaan juliaanista kalenteria, jonka mukaan huomenna on jouluaatto ja ylihuomenna joulupäivä.

Ukraina kutsui Venäjän tulitaukoa tekopyhäksi. Ukrainan presidentin neuvonantaja Myhailo Podoljak vastasi Twitterissä, että Venäjän pitää poistua valtaamiltaan alueilta, jos se haluaa väliaikaisen tulitauon.

Aiemmin torstaina Venäjän ortodoksisen kirkon johtaja, patriarkka Kirill ehdotti ortodoksisen joulun ajaksi tulitaukoa Ukrainaan. Venäjällä ja Ukrainassa on perinteisesti vietetty joulua juliaanisen kalenterin mukaisesti vasta tammikuussa, joskin viime vuonna Ukrainan kirkko salli joulunvieton myös gregoriaanisen kalenterin mukaan eli läntisessä aikataulussa.

Myös Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan kehotti aiemmin tänään käydyssä puhelinkeskustelussa Putinia julistamaan yksipuolisen tulitauon Ukrainaan, kertoi Turkin presidentin kanslia.

– Presidentti Erdogan sanoi, että vaatimuksia rauhaan ja neuvotteluihin pitäisi tukea yksipuolisella tulitauolla ja näkemyksellä (Ukrainan sodan) oikeudenmukaisesta ratkaisusta, Erdogan sanoi hänen kansliansa mukaan.

Putin vastasi olevansa avoin vuoropuheluun Ukrainan kanssa, jos Ukraina ottaa huomioon "uudet alueelliset realiteetit". Kremlin mukaan vuoropuhelun ehtona on se, että Ukraina hyväksyy Venäjän miehittämät Ukrainan alueet venäläisiksi.

Erdogan keskusteli myöhemmin myös Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa, mutta ei maininnut tälle vaatimusta yksipuolisesta tulitauosta.

Turkki isännöi Ukrainan sodan kahta varhaista neuvottelukierrosta ja auttoi solmimaan YK:n tukeman sopimuksen, jolla saatiin Ukrainan viljatoimitukset Mustanmeren kautta alkamaan uudelleen. Erdogan on myös toistuvasti yrittänyt saada Putinin ja Zelenskyin Turkkiin rauhanhuippukokoukseen.

Saksa ja USA aikovat kiihdyttää Ukrainan aseistamista

Yhdysvallat ja Saksa toimittavat Ukrainaan panssarivaunuja, Valkoinen talo kertoi torstai-iltana Suomen aikaa. Asiasta sopivat Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja Saksan liittokansleri Olaf Scholz. Saksan hallituslähteet olivat kertoneet toimituksista uutistoimisto AFP:lle jo aiemmin.

Valkoisen talon lausunnon mukaan Yhdysvallat toimittaa Ukrainaan Bradley-panssarivaunuja ja Saksa Marder-panssarivaunuja. Molemmat maat aikovat myös kouluttaa ukrainalaisia niiden käyttöön.

Lisäksi myös Saksa toimittaa Ukrainaan Patriot-ilmatorjuntaohjusjärjestelmän. Yhdysvallat ilmoitti omasta Patriot-toimituksestaan jo viime kuussa.

Ensimmäiset sodassa taistelleet venäläisvangit armahdettu

Ensimmäinen erä Ukrainan rintamalla sotilasyhtiö Wagnerin riveissä taistelleita venäläisvankeja on saanut armahduksen, yhtiön omistaja Jevgeni Prigozhin kertoi. Hän ilmoitti asiasta torstaina julkaistulla videolla.

Prigozhinin on raportoitu kiertäneen viime kesänä venäläisissä vankiloissa rekrytoimassa vankeja Wagnerin taistelijoiksi. Vangeille tarjottiin vapautta korvaukseksi puolen vuoden sotimisesta.

Wagnerin taistelijat ovat olleet merkittävä apu Venäjän asevoimille Ukrainan rintamalla.