Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

USA:n edustajainhuoneen johtajuuskriisiin ei saatu ratkaisua kolmantenakaan äänestyspäivänä – takana jo 11 äänestyskierrosta

Yhdysvalloissa kongressin edustajainhuoneen johtajuuskriisiin ei saatu ratkaisua kolmantenakaan äänestyspäivänä. Edustajainhuone on päättänyt istuntonsa torstain osalta, ja istuntoa on määrä jatkaa paikallista aikaa perjantaina puoliltapäivin.

Republikaanien Kevin McCarthy ei saanut taaksensa tarvittavaa äänimäärää edes 11. äänestyskierroksella. McCarthy sai kahden edelliskierroksen tapaan vain 200 ääntä, ja potti jäi jälleen kerran demokraattien vähemmistöjohtaja Hakeem Jeffriesin 212 äänen varjoon, kuten kaikilla aiemmillakin kierroksilla.

Tuoreimmalla äänestyskierroksella republikaanien äärilaidan ehdokas Byron Donalds sai 12 ääntä ja oklahomalainen republikaaniedustaja Kevin Hern 7 ääntä. Yhden äänen sai myös maan entinen presidentti Donald Trump. Trump on saanut yhden protestiäänen muutamassa aiemmassakin äänestyksessä. Trump yritti itse keskiviikkona paimentaa republikaaneja McCarthyn tueksi.

Torstain järjestyksessään viidennellä ja päivän viimeisellä äänestyskierroksella liikemiehelle äänensä antoi floridalainen republikaaniedustaja Matt Gaetz, joka myös ennen äänestystä nimesi Trumpin ehdolle palopuheen saattelemana.

Yksi kongressiedustaja jätti 11. äänestyskierroksella jälleen äänestämättä.

Kongressi ei voi aloittaa toimintaansa

Yhdysvaltain kolmanneksi korkea-arvoisimpaan poliittiseen virkaan edustajainhuoneen puhemieheksi halajavaa McCarthya kampittaa oman puolueen laitaoikeiston kapinallinen siipi, joka on sitkeästi äänestänyt häntä vastaan. Alun perin muodollisuutena pidetty äänestys on muuttunut poikkeuksellisen tulehtuneeksi poliittiseksi kädenväännöksi.

Edustajainhuoneessa edustajaksi valitut odottavat virkavalansa vannomista, joka voidaan tehdä vasta puhemiehen valinnan jälkeen. Kongressi ei voi aloittaa toimintaansa ennen kuin puhemies on valittu.

New York Times kertoi jo 10. äänestyskierrokselle mentäessä, että puhemiesvalinta on virallisesti pisin johtajuusumpisolmu edustajainhuoneessa sitten 1800-luvun puolenvälin. Silloinen umpisolmu edelsi maan sisällissotaa.

McCarthylla riittää edelleen luottoa

McCarthylta löytyy New York Timesin mukaan edelleen luottoa siihen, että hän saa lopulta kasaan valintaan vaadittavat äänet.

– En aseta sille mitään aikarajaa, McCarthy sanoi ja kuvaili kokevansa, että edistystä on tapahtunut.

New York Timesin mukaan keskiviikkoisen istunnon päättämistä vastustaneet neljä republikaaniedustajaa äänestivät torstaina sen sijaan istunnon päättämisen puolesta. Demokraatit puolestaan tekivät äänestyksen yhteydessä erittäin selväksi, etteivät olisi halunneet istunnon vielä päättyvän. Demokraattiedustajat vastustivat ehdotusta huutamalla yhteen ääneen "ei" ennen virallista äänestystä.

New York Timesin mukaan McCarthyn joka kierroksella voittanut demokraatti Hakeem Jeffries jäi torstaisten äänestysten jälkeen muutamien puoluekollegoidensa kanssa osittain pimennettyyn saliin hymy huulillaan.