Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

15. kerta toden sanoi – republikaanien Kevin McCarthy valittiin viimein Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemieheksi

Republikaanien Kevin McCarthy valittiin lauantaina viimein viidentoista kierroksen ja viidennelle päivälle venyneen äänestysrumban jälkeen Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemieheksi.

Puhemiehen vaaliin saatiin edellisen kerran kulutettua yhtä paljon aikaa 160 vuotta sitten, mutta silloin maassa oli juuri ollut sisällissota.

– No sehän kävi helposti, vai mitä, McCarthy vitsaili noustessaan pitämään lyhyen puheensa valinnan jälkeen.

– Isälläni oli tapana sanoa, ettei sillä ole väliä, kuinka asiat aloittaa, tärkeintä on se, kuinka ne lopettaa. Ja Yhdysvaltain kansan takia, meidän on lopetettava hyvin, tuore puhemies jatkoi.

Viimeiseksi jääneessä äänestyksessä McCarthy sai 216 ääntä, aivan kuten tätä edeltäneelläkin kierroksella. Tyhjää äänestäneiden kongressiedustajien määrä kuitenkin kasvoi 15. äänestyksessä hieman, mikä laski voittoon vaadittavien äänten määrää.

Demokraattien vähemmistöjohtaja Hakeem Jeffries sai viimeisessä äänestyksessä 212 ääntä, niin kuin hän sai lähestulkoon kaikilla muillakin äänestyskierroksilla.

McCarthyn valintaan saattoi vaikuttaa se, että Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump soitti 14. äänestyskierroksen jälkeen valintaa viivästyttäneille republikaaneille.

Biden tarjosi yhteistyötä

Presidentti Joe Biden onnitteli McCarthya tuloksen selvittyä ja sanoi olevansa valmis yhteistyöhön.

– Yhdysvaltain kansa odottaa, että sen valitut johtajat panevat heidän tarpeensa kaiken muun edelle, ja se meidän on tehtävä, Biden evästi lausunnossaan.

– Kuten sanoin jo välivaalien jälkeen, olen valmis tekemään yhteistyötä republikaanien kanssa aina kun voin. Äänestäjät puolestaan ovat tehneet selväksi, että he odottavat yhtä lailla republikaanien tekevän yhteistyötä minun kanssani, presidentti jatkoi.

– Kun edustajainhuoneen puhemiehen valinta on saatu päätökseen, tämän prosessin on syytä alkaa.

Vaikka Biden vakuuttikin yhteistyöhaluaan, osa edustajainhuoneen demokraateista ei ollut yhtä vakuuttuneita. Demokraattien mukaan McCarthy on antanut liikaa periksi republikaanien äärilaidalle varmistaakseen valintansa.

– Kaksi vuotta sitten kapinalliset epäonnistuivat, kun he yrittivät vallata kongressin. Tänään Kevin McCarthy antoi heidän vallata republikaanipuolueen, kirjoitti edustajainhuoneen jäsen Eric Swalwell Twitterissä.

Pennsylvanian edustajan Brendan Boylen mukaan päiväkausien äänestäminen osoittaa, että "republikaanien enemmistö edustajainhuoneessa on vajaatoiminen ja puhemies täysin toimintakyvytön".

Poliittinen sirkus

Päiväkausia kestänyt äänestäminen muuttui välillä poliittiseksi sirkukseksi, kun saliin tuotiin niin lapsia kuin lemmikkejä ja edustajien huomio vaikutti aika ajoin olevan kaikkialla muualla kuin itse äänestyksessä.

Muun muassa demokraattien Jimmy Gomez äänesti nelikuukautisen vauvansa Hodgen kera ja torstaina republikaanien Nancy Mace oli ottanut mukaan koiransa Libbyn. Välillä lehtereillä kirmasi muitakin lapsia, jotka kuitenkin kyllästyivät nopeasti alati samanlaisena toistuvaan nimien luettelemiseen.

Republikaanien Kat Cammack totesikin kitkerästi, että demokraatit ottivat mukaan "popcornia, huopia ja viinaa", jotta voivat kaikessa rauhassa seurata republikaanien jäsentenvälisiä taisteluja salissa.

Lukuisia myönnytyksiä

Yhdysvaltain kolmanneksi korkea-arvoisimpaan poliittiseen virkaan pyrkivää McCarthya kampitti oman puolueen äärilaita, joka äänesti sitkeästi häntä vastaan. Alun perin muodollisuutena pidetty äänestys muuttui poikkeuksellisen tulehtuneeksi poliittiseksi kädenväännöksi.

Vastustajilla ei ole ollut niinkään huomauttamista McCarthyn poliittisesta linjasta, vaan sen puutteesta. Vastustajat pitävät McCarthya pyrkyrinä, jolla ei edes ole varsinaista ideologiaa.

McCarthy tukijoineen on käynyt viime päivinä lukuisia neuvotteluita vastustajiensa kanssa, ja hänen on raportoitu tehneen lukuisia myönnytyksiä.