Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjä väittää kostaneensa Ukrainalle Makijivkan iskun pommittamalla ukrainalaissotilaiden majapaikkoja Kramatorskissa

Venäjä sanoo kostaneensa Ukrainalle sen uutenavuotena tekemän tuhoisan, kymmeniä venäläissotilaita surmanneen iskun Makijivkassa pommittamalla ukrainalaissotilaiden majapaikkoja Kramatorskissa.

Venäjä ei kertonut, milloin tarkalleen iskut tehtiin, mutta Donetskin alueen kuvernöörin Pavlo Kyrylenkon mukaan Venäjä teki Kramatorskiin seitsemän raketti-iskua. Paikalla olleet uutistoimisto AFP:n toimittajat kertoivat kuulleensa ainakin neljä räjähdystä ennen keskiyötä paikallista aikaa lauantaina Kramatorskissa, itäisessä Donetskissa.

Venäjä väitti surmanneensa Kramatorskissa yli 600 ukrainalaissotilasta, mutta lukua ei voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä. Kramatorskin kaupunginjohtaja kuitenkin kertoi Guardianin mukaan Facebookissa, että vaikka iskut olivat vaurioittaneet useita rakennuksia, kukaan ei ollut kuollut.

– Tämä on hölynpölyä, totesi Venäjän väitteestä myös Serhi Tsherevatyi, Ukrainan armeijan itäisen osaston edustaja CNN:lle.

CNN:n paikalla olevan toimittajaryhmän mukaan Kramatorskissa ei tänään ole näkynyt merkkejä suuresta uhrien määrästä alueella, kuten epätavallista liikehdintää kaupungissa tai kaupungin ruumishuoneen liepeillä.

Venäjän julistama tulitauko jouluksi ei pitänyt

Venäjä oli julistanut Ukrainassa tulitauon ortodoksisen joulun ajaksi, mutta useiden lähteiden mukaan tulitauko ei pitänyt ja ainakin kaksi, joidenkin lähteiden mukaan kolme ihmistä kuoli iskuissa sen aikana. Venäjä on väittänyt noudattaneensa tulitaukoa, mutta myöntänyt vastanneensa Ukrainan hyökkäyksiin. Ukrainan mukaan joulutulitauko oli ainoastaan tekosyy, jonka aikana Venäjä halusi huoltaa ja ryhmittää joukkojaan.

Reuters-uutistoimiston mukaan kaksi lämpövoimalaitosta vaurioitui Donetskissa Venäjän miehittämissä osissa Ukrainan tulituksessa ja joitain paikalla olleita ihmisiä haavoittui. Asiasta kertoivat Venäjän asettamat paikallisviranomaiset tänään.

Ukraina ei juuri koskaan ilmoita julkisesti tekemistään iskuista Venäjän sisällä tai Venäjän miehittämillä alueilla Ukrainassa, kertoo Guardian.

Brittitiedustelu: Venäjä on vahvistanut puolustustaan Zaporizhzhjassa

Venäjä on viimeksi kuluneiden viikkojen aikana vahvistanut puolustustaan Zaporizhzhjan alueen keskiosissa Etelä-Ukrainassa. Erityisen huomion kohteena on ollut Vasilyvkan ja Orikhivin kaupunkien välinen alue, kertoo Britannian puolustusministeriö päivittäisessä tiedusteluraportissaan Twitterissä.

Venäjällä on edelleen paljon joukkoja alueella, mikä kertoo puolustusministeriön mukaan siitä, että Venäjä varautuu Ukrainan suureen vastahyökkäykseen joka tapahtuisi joko Zaporizhzhjassa tai Luhanskin alueen pohjoisosassa.

Jos Ukraina onnistuisi läpimurrossa Zaporizhzhjassa, vaikeutuisi Rostovin alueen ja Krimin välisen maayhteyden käyttö. Läpimurto Luhanskissa taas tekisi entisestään tyhjäksi Venäjän väitteet Donbassin alueen "vapauttamisesta".

Puolustusministeriön mukaan Venäjän sodanjohto pohtineekin nyt, kumman näistä uhista se panee etusijalle operatiivisessa suunnittelussaan.

-----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP