Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Bolsonaron kannattajien tekemät hyökkäykset tyrmätty ympäri maailman – Haavisto: Poliittiset erimielisyydet on ratkaistava Brasilian demokraattisten instituutioiden sisällä

Brasilian ex-presidentin Jair Bolsonaron kannattajien hyökkäykset maan hallintorakennuksiin on tuomittu laajalti.

Argentiinan presidentti Alberto Fernandez kuvaili Bolsonaron kannattajien tekemiä hyökkäyksiä vallankaappausyritykseksi ja ilmaisi samalla Twitterissä tukensa maan nykypresidentille Luiz Inacio Lula da Silvalle. Argentiinalaisjohtaja vetosi myös alueen maihin, että ne vastustaisivat yhdessä rintamassa Brasiliassa tehtyjä hyökkäyksiä.

Fernandezin vetoomuksen mukaisesti monet lähialueen maat tuomitsivatkin Brasilian tapahtumat. Esimerkiksi Chilen presidentti Gabriel Boric kutsui hyökkäyksiä pelkurimaisiksi ja painotti Chilen tukevan Lulaa. Venezuelan vasemmistopresidentti Nicolas Maduro puolestaan kuvaili uusfasististen ryhmien yrittävän syrjäyttää Lulan.

"Brasilian demokratia tulee voittamaan"

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel tuomitsi hyökkäyksen tuoreeltaan.

– Tuomitsen ehdottomasti Brasilian demokraattisia instituutioita vastaan tehdyn hyökkäyksen. Täysi tuki presidentti (Lulalle), jonka miljoonat brasilialaiset valitsivat demokraattisesti rehellisillä ja vapailla vaaleilla, Michel tviittasi myöhään sunnuntai-iltana.

EU:n ulkoasioiden johtaja Josep Borrell kertoi olevansa kauhistunut väkivaltaisten ääriajattelijoiden Brasiliassa tekemistä väkivaltaisuuksista ja laittomasta valtauksesta. Borrell ilmaisi niin ikään tukeaan Lulan hallinnolle sekä maan kongressille ja korkeimmalle oikeudelle.

– Brasilian demokratia tulee voittamaan väkivallan ja ekstremismin, hän kirjoitti Twitterissä.

Borrell painotti myös, että oikea paikka poliittisten erimielisyyksien selvittelyyn ovat demokraattiset instituutiot sen sijaan, että välejä setvittäisiin väkivaltaisesti kaduilla.

Euroopan parlamentin puhemies Roberta Metsola tviittasi portugaliksi olevansa syvästi huolissaan Brasilian tapahtumista.

– Demokratiaa tulee aina kunnioittaa, hän kirjoitti ja sanoi parlamentin olevan Lulan hallinnon ja demokraattisesti valittujen instituutioiden puolella.

"Jälkiä trumpismista"

Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sanoi maanantaina julkaistussa tviitissään tuomitsevansa väkivallan ja hallintorakennusten laittoman valtauksen. Haaviston mukaan poliittiset erimielisyydet on ratkaistava Brasilian demokraattisten instituutioiden sisällä. Ulkoministeri ilmaisi myös tukensa Lulalle.

Saksan liittokanslerin Olaf Scholzin mukaan hyökkäykset demokraattisia instituutioita vastaan ovat hyökkäys myös demokratiaa vastaan, eikä sitä voida sietää. Niin ikään Scholz ilmoittaa Twitterissä solidaarisuudesta Lulalle sekä Brasilian kansalle.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron peräänkuulutti Twitterissä, että Brasilian kansan tahtoa ja demokraattisia instituutioita on kunnioitettava. Presidentti Lula voi Macronin mukaan luottaa Ranskan tukeen.

Italian pääministeri Giorgia Meloni puolestaan vetosi Twitterissä, ettei Brasilian tapahtumiin suhtauduttaisi välipitämättömästi. Äärioikeistolaisen Italian veljet -puolueen johtajan mielestä hyökkäyksiä hallintotiloihin ei voida hyväksyä eivätkä ne sovi minkäänlaiseen demokraattiseen toisinajatteluun. Hän peräänkuulutti myös pikaista paluutta normaaliin.

Espanjan pääministerin Pedro Sanchezin mukaan kuvat hyökkäyksistä muistuttavat ihmisiä siitä, että suurin uhka globaalille demokratialle, rauhalle ja hyvinvoinnille on niiden ääriliikkeiden uusi nousu, jotka ovat valmiina tuhoamaan kaiken. Espanjan ulkoministeri Jose Manuel Albares puolestaan sanoi, että Brasilian tapahtumissa on nähtävissä "jälkiä trumpismista". Ulkoministerin mukaan Bolsonaron kannattajat toimivat lähes identtisesti niiden Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin kannattajien kanssa, jotka hyökkäsivät Yhdysvaltain kongressiin vuonna 2021.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on kuvaillut hyökkäyksiä järkyttäviksi ja ilmaisi muiden tapaan tukensa Lulalle.

– Tuomitsen hyökkäyksen demokratiaa ja vallan rauhanomaista vaihtumista vastaan Brasiliassa. Brasilian demokraattisilla instituutioilla on meidän täysi tukemme, Biden sanoi Twitter-tilillään julkaistussa viestissä.

Myös Venäjä tuomitsi

Myös Venäjä liittyi maanantaina Brasilian tapahtumat tuominneiden maiden joukkoon. Asiaa toimittajille kommentoineen Kremlin tiedottajan Dmitri Peskovin mukaan Venäjä tuomitsee jyrkästi mellakoitsijoiden toimet ja tukee Lulaa.

Lähteenä myös uutistoimisto AFP

- - - - --

Uutista on korjattu klo 15.10. Charles Michel on Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja, ei Euroopan neuvoston.