Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pohjoisesplanadin kaaharia epäillään tapon yrityksestä – ajoi jopa 100–110 kilometrin tuntinopeutta

Helsingin keskustassa viime vappuna tapahtuneen kaahaustapauksen esitutkinta on valmistumassa, kertoo poliisi.

Poliisi epäilee, että nykyään 34-vuotias mies ajoi Pohjoisesplanadilla huomattavaa ylinopeutta ja vaaransi lukuisten paikallaolijoiden turvallisuuden.

Poliisi kertoo, että miestä epäillään tapon yrityksestä, törkeän pahoinpitelyn yrityksestä, törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, virkamiehen vastustamisesta ja niskoittelusta poliisia vastaan.

– Emme ole missään vaiheessa esitutkintaa epäilleet, että kuljettajan tarkoituksena olisi ollut osua ihmisiin tai ajoneuvoihin tahallaan. Kuitenkin vilkkaana aikana huomattavaa ylinopeutta keskustassa ajavan on miellettävä ja ymmärrettävä tekonsa vaarallisuus, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Lasse Lagerbohm tiedotteessa.

Rikosnimikkeet ovat koventuneet esitutkinnan aikana merkittävästi. Aiemmin kuljettajaa oli epäilty muun muassa vammantuottamuksesta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Epäillään tapon yrityksestä 10 ihmisen osalta

Lagerbohm kertoo, että kuljettajaa epäillään tapon yrityksestä kymmenen ihmisen osalta ja törkeän pahoinpitelyn yrityksestä viiden ihmisen osalta. Kaikkiaan jutussa on 36 asianomistajaa.

– Sama tekohan siinä on, mutta koska se on ollut pitkäkestoinen, laaja tapahtuma, siinä ovat eri ihmiset kohdanneet erilaista vaaraa, Lagerbohm sanoo STT:lle.

Poliisi ja syyttäjä päättivät rikosnimikkeiden koventamisesta sen jälkeen, kun epäillyn käyttämän auton ajotietokone oli saatu purettua.

Rikosnimike koveni ajonopeuden vuoksi

Tutkinnassa selvisi, että kuljettaja ajoi Pohjoisesplanadilla enimmillään 100–110 kilometrin tuntinopeudella. Maksiminopeuden tarkka lukema riippuu Lagerbohmin mukaan mittaustavasta.

Lagerbohmin mukaan tieto ajonopeudesta oli käytännössä se asia, jonka vuoksi rikosnimike koveni tapon yritykseksi.

– Asiantuntijalausunnon ja tämän tiedon perusteella todennäköisyystahallisuuden kautta tulee se, että jos noin lujaa ajaa paikassa, jossa ihmisiä liikkuu vapaasti, niin pitää mieltää ja ymmärtää, että joku voi kuolla.

Poliisilla ei ole mitään viitteitä siitä, että teko olisi ollut suunnitelmallinen tai että kuljettaja olisi tahallaan yrittänyt ajaa ihmisten päälle.

Jo viime toukokuussa poliisi kertoi, että kuljettaja ei ollut tapahtuma-aikaan päihtynyt.

Kuljettaja esittänyt omat näkemyksensä

Kuljettajaa on kuultu kahdesti esitutkinnan aikana. Lagerbohmin mukaan epäilty on esittänyt omat näkemyksensä ja antanut lausuntonsa asiasta.

– Ne ovat varmaan sitten niitä, mitä käräjillä mahdollisesti käydään läpi tarkkaankin. Tässä vaiheessa en vielä kesken esitutkinnan pysty ottamaan kantaa siihen, mitä kaikkea hän on kertonut. Mutta hän on antanut omat näkemyksensä asiassa.

Lagerbohm ei avaa tarkemmin, mikä on poliisin käsitys teon motiivista. Kuljettaja on ottanut kantaa rikosnimikkeisiin, mutta Lagerbohm ei toistaiseksi kerro, millä tavoin.

Useille lieviä vammoja

Kaahaustapaus tapahtui vappuaattona kello 19:n aikaan, kun Havis Amanda -patsaan lakitustilaisuus oli päättynyt.

Tapahtumat saivat alkunsa, kun epäilty ei noudattanut poliisipartion pysähtymismerkkiä Pohjoisesplanadilla Presidentinlinnan kohdalla.

Epäilty suuntasi autolla kohti Pohjoisesplanadin ja Katariinankadun risteystä ja siitä edelleen Aleksanterinkadun ja Unioninkadun kautta takaisin Pohjoisesplanadille. Erityisesti Senaatintorin ympäristössä ja Pohjoisesplanadilla liikkui runsaasti ihmisiä vappuaaton juhlinnan vuoksi, poliisi kertoo.

Epäillyn ajo katkesi, kun hän törmäsi autollaan tien sivuun pysäköityyn henkilöautoon ja muutamaan muuhun ajokaistoilla olleeseen ajoneuvoon. Poliisin mukaan useat henkilöt saivat lieviä fyysisiä vammoja.

Tapaus lähtee nyt loppulausunnoille rikoksesta epäillylle ja niille asianomistajille, jotka ovat ilmoittaneet halukkuutensa loppulausunnon antamiseen.

Poliisi arvioi jutun siirtyvän syyteharkintaan viimeistään maaliskuun alussa.