Miellyttävästä säästä tunnettua Kaliforniaa kurittaa poikkeuksellinen myrskyjen sarja, jonka seurauksena yhteensä toistakymmentä ihmistä on kuollut. Uutistoimisto AFP:n mukaan ainakin 16 ihmistä on kuollut, ja uutiskanava CNN:n mukaan uhreja olisi 17.
Yhdysvaltain väkirikkaimman osavaltion rajuilmat ovat kaataneet puita, tuoneet rankkasateita ja aiheuttaneet tulvia, jotka ovat vieneet mukanaan ajoneuvoja kuljettajineen. Tiistaina noin 160 000 kotitaloutta ja yritystilaa oli vailla sähköä koko osavaltiossa.
Kuolonuhrit ovat kertyneet useiden päivien ajalta, sillä Kalifornian rajuilmat ovat jatkuneet vuoden alusta lähtien. Yhdysvaltain ilmatieteen laitoksen mukaan viimeksi yhtä rankkoja myrskyjä osavaltiossa on nähty vuonna 2005.
Prinssi Harryn ja Meghan Marklen kotikaupunki evakuoitiin
Kalifornian kuvernööri Gavin Newsom julisti viime viikolla osavaltioon hätätilan säätilanteen vuoksi. Kuvernöörin toimiston mukaan myrskyjen uhriluku on jo kasvanut suuremmaksi kuin kahden edellisen vuoden maastopaloissa yhteensä.
Myrskyn maalitauluksi on joutunut muun muassa Monteciton pikkukaupunki, joka on tullut tunnetuksi Britannian prinssi Harryn ja tämän vaimon Meghan Marklen nykyisenä kotina. Paikalliset viranomaiset määräsivät asukkaita evakkoon rankkasateiden piiskaamasta rannikkoyhteisöstä, ja AFP:n paikalla olevan toimittajan mukaan poliisi esti ihmisiä matkustamasta alueelle. Tiistaina loppuiltapäivästä evakuointimääräys peruttiin, kertoo CNN.
Puolentoista tunnin ajomatkan päässä Los Angelesista sijaitseva Montecito on erityisen haavoittuvainen maanvyöryille, sillä viisi vuotta aiemmin koettu maastopalo tuhosi suuren osan maa-ainesta sitovista puista kaupungin yläpuolisilta vuorenrinteiltä.
Kahden vuosikymmenen kuivuus ei rankkasateista katkea
Vaikea sää ei näytä laantumisen merkkejä, sillä keskiviikoksi pohjoiseen Kaliforniaan on ennustettu uutta myrskyä. Sen uskotaan tuovan mukanaan jopa 18 sentin vesisateet. Sierra Nevadan vuoristoon se tuo uutta lunta kymmenistä senteistä jopa yli metriin.
Yhdysvaltain länsiosien sääilmiöiden ääripäät ovat voimistuneet viime vuosina ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen myötä. Läntisiä Yhdysvaltoja on koetellut jo kaksi vuosikymmentä jatkunut kuivuus.
Nyt koetut voimakkaat rankkasateet eivät vielä riitä kääntämään laivan suuntaa, sillä tutkijoiden mukaan vesitilanteen elpymiseen tarvittaisiin keskimääräistä voimakkaampia sateita useiden vuosien ajan.