Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EK:n mukaan teollisuuden investointien kasvu hidastuu tänä vuonna – energiateollisuuden investointien arvo laskemassa lähes 40 prosenttia

Teollisuuden investointien kasvu hidastuu Suomessa tänä vuonna, arvioi Elinkeinoelämän keskusliitto (EK).

EK:n mukaan teollisuusinvestointien odotetaan kasvavan tänä vuonna seitsemän prosenttia edellisvuodesta. Kasvu on hidastumassa viime vuoteen verrattuna, jolloin teollisuuden investoinnit kasvoivat peräti 20 prosenttia edellisvuodesta.

– Viime vuonna investoinnit kasvoivat vauhdikkaasti. Myönteistä on, että tänä vuonna investointien kasvu jatkuu, mutta vauhti ei yllä viime vuoden tasolle, EK:n johtaja Sami Pakarinen sanoo tiedotteessa.

– Kasvun jatkuminen näinkin suuressa talouden epävarmuudessa on hyvä asia.

EK:n mukaan teollisuuden investointien arvo on tänä vuonna noin 10 miljardia euroa. Kiinteät investoinnit muodostavat summasta reilut kuusi miljardia ja tutkimus- sekä tuotekehitysmenot reilut kolme miljardia euroa.

Arviot investoinneista perustuvat kotimaisilta teollisuusyrityksiltä kerättyihin tietoihin.

Kiinteissä investoinneissa kasvua on noin 8 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Tutkimus- ja tuotekehitysmenot kasvavat arvion mukaan puolestaan neljä prosenttia.

Hintojen nousu siivittää investointien euromääräistä kasvua

EK:n mukaan hintojen nousu vauhdittaa investointien euromääräistä kasvua tänä vuonna. Arviot teollisuuden investointiasteesta pysyvät edellisvuoden tuntumassa.

– Tietojen tarkentumisen ja arvonlisäyksen nousun myötä investointiasteessa ei ole nähtävissä edelleenkään nousua, vaan pyörimme 20 prosentin tuntumassa, Pakarinen sanoo tiedotteessa.

– Kehitys on huolestuttava. Jäämme tehdasteollisuuden investointiasteessa yhä jälkeen esimerkiksi Ruotsia ja Viroa.

EK:n arvion mukaan energiateollisuuden investoinnit pienenevät tänä vuonna lähes 40 prosenttia. Niiden arvon ennakoidaan olevan noin kolme miljardia euroa.

EK kertoo ottaneensa nyt ensimmäistä kertaa investointitiedustelussaan huomioon arvion tuulivoimainvestoinneista. EK:n mukaan tuulivoima on nopeasti kasvava sektori, jonka painoarvo lisääntyy lähivuosina, kun päästötön sähköntuotanto korostuu.

– Venäjän käynnistämän sodan myötä vihreän siirtymän investoinnit ovat ottaneet ison loikan, Pakarinen toteaa tiedotteessa.

– Etenkin tuulivoimainvestoinnit kasvoivat viime vuonna voimakkaasti. Mahdollisuuksia on paljon, sillä myös toimitusketjujen vaikeudet ja niiden turvaaminen palauttavat tuotantoa nyt lähemmäksi.