Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kysely: Monet yksityiset vuokranantajat jättäneet korottamatta vuokria

Noin kolme neljästä yksityisestä vuokranantajasta ei ole korottanut vuokraa lainkaan viimeisen vuoden aikana, kertoo Suomen Vuokranantajat jäsenkyselynsä perusteella.

Kyselyssä ilmeni myös, että vuokraa korottaneista vuokranantajista kaksi kolmesta päätyi pienempään korotukseen kuin vuokrasopimus olisi sallinut.

Inflaatiota seuraava elinkustannusindeksi oli kyselyn perusteella yleisin vuokrankorotusperuste vuokrasopimuksissa.

Suomen Vuokranantajien mukaan kasvanut asuntotarjonta ja koronapandemian vaikutukset kysyntään ovat kiristäneet kilpailua vuokralaisista.

– Epävarmassa markkinatilanteessa monet yksityiset vuokranantajat jättivät korottamatta vuokria, sanoo Suomen Vuokranantajien ekonomisti Sakari Rokkanen tiedotteessa.

Suomen Vuokranantajien mukaan vuokra-asuntojen kysynnässä oli kuitenkin nähtävissä selvää piristymistä viime vuoden jälkipuoliskolla.

Kyselyn mukaan tyypillisin vuokravakuus on edelleen kahden kuukauden vuokra. Vastanneista vuokranantajista 54 prosenttia pyytää kahden kuukauden vakuutta ja 37 prosenttia yhden kuukauden vakuutta.

Sijoitusasunnon ostoaikeet vähentyneet

Kyselyn perusteella aikeet sijoitusasunnon hankkimiseen ovat vähentyneet selvästi aiemmista vuosista. Suomen Vuokranantajien mukaan tämä johtuu siitä, että korkojen ja hoitokulujen nopea nousu on lisännyt asuntosijoittamisen riskejä ja heikentänyt kannattavuutta.

Vuoden takaisessa kyselyssä 50 prosenttia vastaajista sanoi olevansa joko aikeissa tai ainakin kiinnostuneita ostamaan uuden sijoitusasunnon tulevan 12 kuukauden aikana, jos sopiva kohde ilmaantuu. Kaksi vuotta sitten vastaava luku oli 55 prosenttia.

Tuoreessa kyselyssä potentiaalisten sijoitusasunnon ostajien osuus oli tippunut 39 prosenttiin.

Kyselyyn vastasi marras-joulukuussa 2 317 yksityistä vuokranantajaa.