Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lentokone syöksyi maahan Nepalissa – lähes 70 ihmisen vahvistettu kuolleen

Nepalissa Yeti Airlinesin lentoturmassa on vahvistettu kuolleen ainakin 67 ihmistä, kertoo paikallinen poliisiviranomainen.

Koneessa oli 72 ihmistä, joista 68 matkustajia ja neljä miehistön jäseniä.

Viisi koneessa ollutta ihmistä on edelleen kateissa. Maankamaralla olleista mahdollisista sivullisista uhreista ei ole tietoa.

Paikallisen lentoyhtiön lento oli matkalla pääkaupunki Kathmandusta Pokharaan, kun se syöksyi alas toistaiseksi tuntemattomasta syystä keskellä Pokharan kaupunkia sijaitsevaan syvään rotkoon, meni palasiksi ja syttyi tuleen. Turma sattui aamupäivällä paikallista aikaa.

Noin puolen miljoonan asukkaan Pokhara on maan toiseksi väkirikkain kaupunki.

Valtaosa koneessa olleista oli nepalilaisia, mutta joukossa oli myös 15 ulkomaalaista. Nepalin ilmailuviranomaisten mukaan matkustajista viisi oli intialaisia, neljä venäläisiä ja kaksi korealaisia. Lisäksi matkustajien joukossa oli yksi irlantilainen, yksi australialainen, yksi argentiinalainen ja yksi ranskalainen.

Kone oli kaksimoottorinen ATR 72-potkuriturbiinilentokone.

Onnettomuuspaikalla otetusta valokuvasta näkyy turmapaikalla liekkejä ja suuri savupilvi. Tilanteesta on myös levinnyt videoklippi, jonka perusteella kone kaarsi tiukasti vasemmalle ennen putoamistaan. Videon aitoutta ei ole vahvistettu.

Onnettomuus on maan pahin ilmailuonnettomuus yli kolmeen vuosikymmeneen.

Edellinen lento-onnettomuus toukokuussa

Nepalin lentoturvallisuudessa on erilaisia ongelmia, ja myös lento-olosuhteet maassa ovat haastavat. Maassa sijaitsee maailman syrjäisimpiä ja haasteellisimpia kiitoteitä.

Muun muassa infrastruktuuria ja henkilökunnan koulutusta on kuvattu riittämättömäksi maan vaihtuvissa sääoloissa ja vuoristoisessa ympäristössä.

EU on kieltänyt nepalilaisten lentoyhtiöiden lentämisen EU:n ilmatilassa turvallisuussyistä.

Viimeksi toukokuussa 22 ihmistä kuoli, kun nepalilaisen Tara Airin lentokone syöksyi maahan.

Maaliskuussa 2018 bangladeshilainen US-Bangla Airlinesin kone syöksyi maahan Kathmandun lentokentällä. Onnettomuudessa kuoli 51 ihmistä.

Nepalin eniten kuolonuhreja vaatinut onnettomuus tapahtui vuonna 1992, kun pakistanilaisen lentoyhtiön kone putosi lähestyessään Kathmandua. Kaikki koneessa olleet 167 ihmistä kuolivat turmassa.

Vain muutamaa kuukautta aikaisemmin samana vuonna thaimaalaisen lentoyhtiön koneen putoamisessa kuoli 113 ihmistä.

-----------

Korjattu klo 13.12 jutun alkupuolelta Kathmandun ja Pokharan nimet.