Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saksan ulkoministeri ehdottaa erityistuomioistuimen perustamista Venäjän johdon rankaisemiseksi hyökkäyssodasta – Dnipron ohjusiskun uhriluku noussut jälleen

Saksan ulkoministeri Annalena Baerbock on ehdottanut erityisen, Ukrainan sotaan keskittyvän tuomioistuimen perustamista sotarikollisten rankaisemiseksi.

Baerbockin mukaan Venäjän johtajat on saatettava vastuuseen hyökkäyssodan aloittamisesta Ukrainassa "uudentyyppisessä tuomioistuimessa". Ehdotuksen mukaan tuomioistuimessa noudatettaisiin Ukrainan rikoslakia, mutta se sijaitsisi Ukrainan ulkopuolella. Myöskään syyttäjät ja tuomarit eivät olisi ukrainalaisia.

Puheessaan Haagin kansainvälisen oikeuden akatemiassa Baerbock sanoi, että tällä annettaisiin vahva viesti Venäjän johdolle siitä, ettei hyökkäys Ukrainaan jää rankaisematta.

Oikeudenkäyntiä ei voida järjestää Haagissa sijaitsevassa Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa (ICC), koska Venäjä ei ole sen jäsen. YK:n turvallisuusneuvoston pysyvänä jäsenenä taas Venäjä voi veto-oikeudellaan estää neuvoston päätöslauselmat Ukrainaan liittyen.

Dniprossa kuolonuhrien lukumäärä noussut jälleen

Ukrainassa kuolleiden määrä lauantaisen Venäjän Dnipron kaupunkiin tekemän ohjusiskun jälkeen on noussut 40:een, kertoivat paikallisviranomaiset maanantaina. Kuolleiden joukossa on kaksi lasta. Isku tehtiin paikalliseen kerrostaloon.

Dnipropetrovskin alueen kuvernöörin Valentyn Reznitshenkon mukaan useita oli yhä kateissa. Etsinnät kerrostalon raunioissa jatkuivat edelleen maanantaina.

Aikaisemmin iskun kerrottiin vaatineen 30 ihmisen hengen.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi tuomitsi sunnuntaina "Venäjän kansan pelkurimaisen hiljaisuuden" iskusta siviilikohteeseen. Zelenskyin mukaan muut valtiot ympäri maailmaa ovat tuominneet iskun.

– Pelastusoperaatiota tullaan jatkamaan niin kauan, kun on olemassa pienikin mahdollistus löytää joku elossa, Zelenskyi sanoi.

Venäjä teki lauantaina lukuisia ohjusiskuja eri puolille Ukrainaa, muun muassa pääkaupunki Kiovaan. Ohjuksia kohdistettiin muun muassa sähkönjakeluun, mikä aiheutti laajoja sähkökatkoja ympäri maata.

Venäjä kiisti tehneensä iskun

Kremlin edustaja Dmitri Peskov kiisti maanantaina solkenaan tietoja sodasta. Peskovin väitteiden mukaan Venäjä ei iskenyt kerrostaloon Dniprossa, vaan tuhot johtuisivat Ukrainan omasta ilmatorjunnasta. Peskovin mukaan näin olisivat päätelleet myös "tietyt ukrainalaistahot".

Peskov ei kuitenkaan kertonut tarkemmin, mitkä tahot olisivat näin sanoneet tai miksi riippumattomat tarkkailijat eivät olleet tuoneet esille vastaavaa tietoa.

Peskov kiisti myös, että Venäjän armeijan ja Wagner-palkkasotilasyhtiön taistelijoiden välillä olisi jännitteitä.

– Tässä on kyse pääasiassa tietojen manipuloinnista. Venäjän on tunnettava ja se tuntee sankarinsa: sekä ne, jotka taistelevat asevoimissa että ne, jotka ovat Wagner-yhtiön sankareita, Peskov lasketteli.

Wagnerin perustaja Jevgeni Prigozhin syytti viime viikolla armeijaa "voiton varastamisesta" yhtiön taistelijoilta Soledarissa Itä-Ukrainassa.

Taistelut Donbassissa jatkuvat kiivaina

Ukrainassa raskaat taistelut ovat jatkuneet sekä Kreminnan että Bahmutin lohkoilla Donbassin rintamalla Itä-Ukrainassa, kertoi Britannian puolustusministeriö päivittäisessä tiedusteluraportissaan.

Vielä sunnuntaina Ukrainan asevoimat onnistuivat lähes varmasti säilyttämään asemansa Soledarissa Bahmutin pohjoispuolella palkkasotilasyhtiö Wagnerin taistelijoiden jatkuvista hyökkäyksistä huolimatta.

Kreminnan lähellä taistelut ovat olleet hyökkäysten ja vastahyökkäysten sarjoja metsäisessä maastossa. Ukrainan armeija on kuitenkin onnistunut vähitellen työntämään etulinjaa itään Kreminnan kaupungin laitamille.

Näissä olosuhteissa suurin operatiivinen haaste kummallekin osapuolelle on muodostaa sellaisia joukko-osastoja, jotka kykenevät hyödyntämään taktiset onnistumiset läpimurtoina, puolustusministeriö kirjoittaa.