Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Kiinan väkiluku pieneni ensimmäistä kertaa yli 60 vuoteen, Valko-Venäjällä alkaa Lukashenkan päävastustajan oikeudenkäynti

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Oppilaiden osaaminen kehittyi tasaisesti kahden ensimmäisen kouluvuoden aikana

Oppilaiden osaaminen kehittyi alkuopetuksessa eli kahden ensimmäisen kouluvuoden aikana yhtä hyvin eri puolilla maata suomen- ja ruotsinkielisissä kouluissa. Asia selviää Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen (Karvi) tekemästä pitkittäisarvioinnista.

Koulujen väliset erot ovat kuitenkin arvioinnin mukaan kasvaneet alkuopetuksen aikana.

Kehitys matematiikassa oli ensimmäisen kahden kouluvuoden aikana erityisen tasaista, mutta äidinkielessä kirjoitustaidon kehittymisessä havaittiin merkittäviä eroja.

Kolmasluokkalaisten arviointiin osallistui kansallisessa otoksessa syksyllä 2020 runsaat 8 000 oppilasta eri puolilta Suomea.

Kaamos päättyy Utsjoella tänään, päivä kestää reilun tunnin

Kaamos päättyy tänään Suomessa, kun aurinko näyttäytyy maan pohjoisimmalla paikkakunnalla Utsjoella.

Aurinko nousee horisontin yläpuolelle Utsjoella tänään kello 11.47 ja laskee kello 12.57. Päivä siis kestää Utsjoella tänään tunnin ja 10 minuuttia.

Kaamos on napapiirin pohjoispuolella ilmenevä ajanjakso, jota kutsutaan myös polaariyöksi. Sen aikana aurinko ei nouse koko vuorokauden aikana lainkaan horisontin yläpuolelle.

Kaamos alkoi 25. marraskuuta. Alku- ja loppupäivä vaihtelevat hieman vuodesta riippuen.

Kiinan väkiluku pieneni ensimmäistä kertaa yli 60 vuoteen

Kiinan väkiluku pieneni viime vuonna ensimmäistä kertaa yli kuuteen vuosikymmeneen, maan tilastokeskus kertoi tiistaina.

Maan väkirikkainta kansakuntaa uhkaa väestönkasvullinen kriisi.

Kiinan valtiollisen tilastokeskuksen mukaan vuoden 2022 loppuun mennessä maan väkiluku oli reilut 1,4 miljardia. Väkiluku pieneni edellisvuoden lopusta 850 000:llä.

Maan syntyvyysluvut ovat ennätysalhaalla työvoiman ikääntyessä. Asiantuntijat varoittavat, että nopea lasku voi johtaa talouskasvun hidastumiseen ja kasata painetta julkisten menojen kiristykselle. (Lähde: AFP)

Valko-Venäjällä alkaa Lukashenkan päävastustajan oikeudenkäynti - Svjatlana Tsihanouskaja tuomiolla poissaolevana

Valko-Venäjän Minskissä alkaa tänään vallanpitäjä Aljaksandr Lukashenkan hallinnon järjestämä oppositiojohtajien oikeudenkäynti. Tuomiolla on poissaoleva oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskaja liittolaisineen.

Tsihanouskaja on syytettynä useista rikoksista, muun muassa maanpetoksesta. Tsihanouskaja kertoo STT:lle sähköpostitse pitävänsä Minskin oikeudenkäyntiä Lukashenkan lavastamana teatteriesityksenä.

Tsihanouskaja on elänyt maanpaossa Liettuassa sen jälkeen, kun Lukashenka julistautui presidentiksi vuoden 2020 vaalien jälkeen. Tsihanouskajaa pidetään yleisesti vaalien todellisena voittajana.

40 valtiota vaatii Israelia lopettamaan palestiinalaisiin kohdistamansa "rangaistuspakotteet"

40 valtiota vaati maanantaina Israelia luopumaan sen palestiinalaishallintoon kohdistamista pakotteista. Israel määräsi pakotteet rangaistuksena palestiinalaisten pyrkimyksistä saada YK:n Kansainväliseltä tuomioistuimelta lausunto Israelin miehityksestä.

YK:n yleiskokous pyysi joulukuun lopussa Kansainvälistä tuomioistuinta harkitsemaan seurauksia Israelille palestiinalaisalueiden miehittämisestä.

Vastareaktiona Israel määräsi 6. tammikuuta palestiinalaishallintoa vastaan joukon muun muassa taloudellisia pakotteita, joiden tarkoituksena on saada hallinto "maksamaan hinta" päätöslauselman vaatimisesta. (Lähde: AFP)

Kuusi ihmistä surmattiin kotitalossa Kaliforniassa - poliisi epäilee jengirikollisuutta

Yhdysvaltain Kaliforniassa tapahtui maanantaina hyökkäys, jossa yhteensä kuusi ihmistä surmattiin ampumalla. Kaksi ampujaa hyökkäsi Tularen kaupungissa sijaitsevaan kotiin poliisin mukaan noin puoli neljältä aamuyöstä paikallista aikaa, poliisi uskoo.

Viranomaiset epäilevät veriteon olleen kohdistettu hyökkäys, joka liittyy mahdollisesti jengi- ja huumerikollisuuteen. Surmattujen joukossa oli 17-vuotias äiti ja tämän puolivuotias sylivauva.

Poliisin hälytti paikalle naapuri. Yksi kuolonuhreista menehtyi vammoihinsa sairaalassa. Kaksi talossa ollutta selvisi hengissä hyökkäyksestä. (Lähde: AFP)

EU-alueen valtiovarainministerit pohtivat vastausta Yhdysvalloille

EU-alueen valtiovarainministerit kokoontuvat tänään Brysselissä ensimmäistä kertaa tänä vuonna. Keskusteltavana on muun muassa eurooppalainen vastaus Yhdysvaltojen vihreään elvytyspakettiin, jonka on pelätty imevän investointeja Euroopasta.

Muun muassa EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen on väläytellyt ajatuksia valtiontukisäännöistä hölläämisestä ja yhteisrahoitteisista instrumenteista kilpailukyvyn kohentamiseksi. Varsinaista esitystä komissiolta ei ole toistaiseksi tullut.

Molempiin ratkaisuajatuksiin on suhtauduttu Suomessa suurella varautuneisuudella. Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) edustaa Suomea kokouksessa.

Sanna Marin osallistuu tänään Davosin talousfoorumiin Sveitsissä

Pääministeri Sanna Marin (sd.) osallistuu tänään Davosin talousfoorumiin Sveitsissä. Marin on mukana Venäjän hyökkäyssotaa ja Euroopan tilannetta käsittelevässä paneelissa, johon osallistuu myös muun muassa Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel. Lisäksi hän osallistuu keskusteluun CNN:n toimittajan kanssa.

Suomalaisministereistä mukana Davosissa ovat myös ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.), kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari (sd.) sekä liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.).

Risteilytoimialalla on menossa isoja muutoksia koronapandemian jäljiltä

Koronapandemialla näyttää olleen pysyviä muutoksia risteilyliiketoimintaan. Näin voi päätellä siitä, että Suomen ja Viron sekä Suomen ja Ruotsin välisessä liikenteessä toimivat yhtiöt Viking Line ja Tallink ovat tehneet muutoksia reiteilleen ja aluksilleen.

Viking ajaa nyt Helsingistä Tukholmaan vain yhdellä aluksella ja Tallink yhdellä aluksella Turusta Ruotsiin. Samalla Viking on panostanut Turun-reittiinsä ja Tallink Helsingin ja Tallinnan väliseen linjaan.

Myös Ahvenanmaalla tapahtuu, kun Vikingistä tuli syksyllä Rederi Ab Eckerön suurin omistaja ja yhtiö on pyrkinyt kasvattamaan lisää omistustaan Eckerössä.

Artturi Lehkonen aloitti Coloradon maalijuhlat, Detroitin Husso penkille kahden erän jälkeen

Jääkiekon NHL:ssä Colorado Avalanche voitti Detroit Red Wingsin 6–3. Colorado johti ottelua toisessa erässä jo 5–0, kunnes Detroit onnistui tekemään ottelussa ensimmäisen maalinsa.

Coloradon suomalaispelaajista tällä kertaa vain Artturi Lehkonen pääsi tehopisteillle, kun toisen polven kiekkoilija teki Coloradon 1–0-maalin.

Detroitin maalivahti Ville Husso vaihdettiin maalilta toisen erän jälkeen, ja suomalainen seurasi päätöserän vaihtopenkin puolelta.