Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Häkkänen Ylelle: Suomi voisi lähettää muutaman Leopard-tankin Ukrainaan

Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Antti Häkkänen (kok.) arvioi Ylen Ykkösaamussa lauantaina, että Suomi voisi lähettää Ukrainaan muutaman Leopard-taistelupanssarivaunun.

– Suomi voi arvioni mukaan olla mukana joko muutamalla tankilla tai esimerkiksi tarjoamalla koulutusosaamista Ukrainalle. Lopullinen harkintavalta on hallituksella ja presidentillä, Häkkänen sanoi.

Kysymys Leopard-taistelupanssarivaunujen lähettämisestä Ukrainaan on vaikea etenkin Saksalle. Muut maat odottavat Saksan kantaa. Vaunut ovat saksalaisvalmisteisia, ja Saksa on kieltänyt niiden eteenpäin lähettämisen.

– Saksan sisällä käydään keskustelua, ja paine muista Nato-maista kasvaa. Olen aika luottavainen, että Saksa kallistuu siihen, että taistelupanssarivaunuja annetaan. Saksa kokee jo nyt tunnetta siitä, että sen pitää ottaa roolinsa, eikä se enää liity historiaan. Saksan on otettava poliittista johtajuutta Euroopassa, Häkkänen sanoin ohjelmassa.

Häkkäsen mukaan kynnys on Saksassa korkealla toisen maailmansodan tapahtumien sekä lännen ja idän välisen eskalaatioriskin takia.

– Eskalaatioriski pitää toki aina ottaa vakavasti. Naton ja Venäjän välinen sota olisi katastrofi. Venäjä kuitenkin ylikäyttää eskalaatioriskiä puheissaan.