Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Brittitiedustelu: Venäjä aikoo vahvistaa asevoimiaan, mutta tarvittavien joukkojen ja varusteiden saanti lienee vaikeaa

Venäjä on ilmoittanut mittavista muutoksista maan asevoimissa, mutta laajennuksiin vaadittavaa väkeä ja varusteita tulee todennäköisesti olemaan hankala saada, arvioi Britannian puolustusministeriö päivittäisessä tiedustelukatsauksessaan.

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu kertoi aiemmin tällä viikolla, että vuosina 2023–2026 asevoimien vahvuutta aiotaan kasvattaa aiemmasta 1,35 miljoonasta 1,5 miljoonaan.

Venäjä aikoo myös vahvistaa asemiaan maan länsiosissa. Se aikoo muun muassa palauttaa vanhat Moskovan ja Leningradin sotilaspiirit.

Britannian puolustusministeriön mukaan Shoigun suunnitelmat viestivät siitä, että Venäjän johto todennäköisesti arvioi sodan uhan jatkuvan monia vuosia Ukrainassa käytävien taistelujen jälkeenkin.

Shoigu on kertonut myös uuden armeijakunnan perustamisesta Karjalaan, lähelle Suomen rajaa. Ilmoitus sotilaallisen läsnäolon lisäämisestä Suomen läheisyydessä voi liittyä Suomen ja Ruotsin päätökseen hakea sotilasliitto Naton jäsenyyttä, mikä ei ollut Venäjän mieleen.

Maanpuolustuskorkeakoulun Venäjä-ryhmän johtaja, everstiluutnantti Simo Pesu kertoo Helsingin Sanomille, ettei Shoigun ilmoituksella ole toistaiseksi mitään vaikutusta Suomen puolustuksen järjestelyihin. Pesu näkee, että ilmoituksessa on kyse informaatiovaikuttamisesta Suomen ja muun lännen suuntaan. Samalla Venäjä lähettää omalle kansalleen viestin, jolla rakennetaan tuttua mielikuvaa lännen aiheuttamasta uhasta.

Saksan uusi puolustusministeri matkustanee Ukrainaan

Saksan uusi puolustusministeri Boris Pistorius suunnittelee matkaa Ukrainaan. Hän kertoo asiasta saksalaislehti Bild am Sonntagin haastattelussa.

Pistorius sanoo vierailun tapahtuvan pian, ehkä jo seuraavien neljän viikon sisällä. Pistoriuksen matka-aikeista on kertonut Suomessa aiemmin ainakin Yle ja Helsingin Sanomat.

Ukraina toivoo Saksan lähettävän sen avuksi nykyaikaisia Leopard 2 -taistelupanssarivaunuja, joiden lähettämisen kanssa Saksa on epäröinyt.

Saksa on saanut tuoreeltaan huomattavaa kritiikkiä, sillä sen on koettu asettuneen Leopard-avun tielle. Useat muut Euroopan maat ovat olleet valmiita lähettämään panssarivaunujaan Ukrainaan, mutta tarvitsevat tähän vaunujen valmistajamaan Saksan luvan.

Perjantaina Pistorius sanoi, että kuva siitä, että on olemassa yhtenäinen koalitio, jonka tiellä Saksa seisoo, on väärä.

Kysyttäessä Leopardeista Pistorius vastaa Bildille Saksan käyvän tiivistä keskustelua asiasta kansainvälisten kumppaneidensa ja ennen kaikkea Yhdysvaltain kanssa. Hän kertoo myös pyytäneensä omaa ministeriötään tarkistamaan kaiken, jotta mahdollisiin päätöksiin voitaisiin olla hyvin valmistautuneita.

Puolan pääministeri ei voi hyväksyä Saksan asennetta

Puolan pääministeri on kritisoinut tuoreeltaan Saksan vastahakoisuutta lähettää Leopard-taistelupanssarivaunuja Ukrainaan. Pääministeri Mateusz Morawieckin mukaan Saksan asennetta ei voi hyväksyä.

Saksa ei ole ollut halukas lähettämään nykyaikaisia Leopard 2 -taistelupanssarivaunuja Venäjän hyökkäykseltä puolustautuvan Ukrainan avuksi, eikä ole myöskään antanut muille maille lupaa lähettää omia Leopard-vaunujaan.

Monet Euroopan maat ovat olleet halukkaita lähettämään vaunujaan Ukrainaan, Puola mukaan lukien. Puola on kertonut myös keskustelevansa panssarivaunujen lähettämisestä noin 15 muun maan kanssa.

Morawiecki painottaa puolalaisuutistoimisto PAP:lle, että Venäjä aloitti hyökkäyssotansa jo lähes vuosi sitten, ja viattomia ihmisiä kuolee joka päivä.

– (Jos Saksa ei suostu lähettämään Leopard-panssarivaunuja Ukrainaan) me perustamme pienen koalition maista, jotka ovat valmiita lahjoittamaan osan nykyaikaisesta kalustostaan, nykyaikaisista panssarivaunuistaan, Morawiecki sanoi.

Baltian maiden ulkoministerit hoputtivat kehottivat lauantaina yhteisessä lausunnossaan Saksaa toimittamaan Leopard-vaunuja Ukrainaan hetimmiten.

Intensiivinen keskustelu ukrainalaiskollegan kanssa

Saksan tuore puolustusministeri Pistorius tapasi perjantaina Yhdysvaltain Ramsteinin sotilastukikohdassa Saksassa Ukrainan puolustusministerin Oleksi Reznikovin. Saksalaisministeri kuvailee Bildille miesten keskinäistä vuoropuhelua intensiiviseksi.

– Oleksi Reznikov on erittäin lähestyttävä, avoin mies, joka tietää tasan tarkkaan, mitä hän haluaa, Pistorius sanoo.

Pistoriukselta kysyttiin Bildin haastattelussa myös, pitääkö hän uuden tehtävänsä myötä puhelimessaan ääniä päällä.

Jo sisäministerinä hänen täytyi omien sanojensa mukaan varmistaa, että tietyt viranomaistahot saavat hänet kiinni myös yöaikaan, mutta kaikille muille puhelin oli äänettömällä. Enää näin ei voi kuitenkaan tehdä.

– Nyt jätän puhelimeni äänelliselle. Puolustusministerinä olen palveluksessa 24 tuntia vuorokaudesta. Ja se on ok. Euroopassa on sota, hän kertoo lehdelle.

- - - - - -

Korjattu aiempaa uutista klo 12.10: Oleksi Reznikov on puolustusministeri, ei ulkoministeri. Lähteenä myös uutistoimisto AFP.