Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjän tuomat lisäjoukot estävät Ukrainan etenemisen Luhanskissa, sanoo alueen kuvernööri

Venäjän Luhanskiin tuomat lisäjoukot ovat estäneet Ukrainan etenemisen Luhanskissa, sanoo alueen kuvernööri Serhi Haidai CNN:n mukaan.

Hänen mukaansa taistelut Luhanskin alueella käyvät nyt "erittäin kiivaina", mutta Ukrainan joukot pystyvät puolustamaan tämänhetkisiä asemiaan. Ukrainalaisilla on kuitenkin huomattavia vaikeuksia edetä vastahyökkäyksessään, koska Venäjä on tuonut alueelle valtavasti lisäjoukkoja, Haidai kertoi Ukrainan televisiolle sunnuntaina.

Viime aikoina ukrainalaisjoukot ovat yrittäneet edetä Kreminnaan, jota kautta ne pääsisivät Lysytshanskin ja Severodonetskin kaupunkeihin.

Venäjä puolustaa Luhanskissa miehittämiään alueita Venäjältä äskettäin mobilisoitujen tai Luhanskista värvättyjen sotilaiden sekä tshetsheenijoukkojen avulla, Haidai kertoi.

– Oli se kuinka vaikeaa tahansa, (Ukrainan joukot) vapauttavat Luhanskin alueen askel askeleelta, metri metriltä, hän vakuutti.

Brittitiedustelu: Venäjän uutta sotakomentajaa Ukrainassa arvostellaan epäolennaisuuksiin keskittymisestä

Britannian puolustusministeriön päivittäisessä tiedustelukatsauksessa arvioitiin tänään Venäjän joukkoja Ukrainassa komentavan Valeri Gerasimovin toimia hänen aloittamisensa jälkeen.

Tiedusteluraportin mukaan Gerasimov on ensi töikseen määrännyt puuttumaan muun muassa sotilaiden siviiliajoneuvoilla ajamiseen, kännyköiden käyttämiseen sekä hiustenleikkuuseen ja parranajoon.

Venäjän asettamat nukkehallintojen johtajat Itä-Ukrainassa sekä venäläisen Wagner-palkkasotilasryhmän johtaja Jevgeni Prigozhin ovat arvostelleet Gerasimovia epäolennaisuuksiin keskittymisestä aikana, jolloin Venäjä on menettänyt paljon sotilaitaan Ukrainassa, raportissa sanotaan.

Prigozhin on todennut raportin mukaan, että "sota on aika olla aktiivinen ja rohkea, ei siistiksi ajeltu". Donetskin nukkehallinnon viranomaiset puolestaan ovat kutsuneet Gerasimovin prioriteetteja "farssiksi", mikä "vaikeuttaa vihollisen tuhoamista", raportissa sanotaan.

Armeijan esikunnan päällikkönä toiminut Gerasimov aloitti tehtävässään vajaa kaksi viikkoa sitten.

Raportin mukaan hänen sekä Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigun pelätään yhä enenevissä määrin menettäneen kosketuksensa sodan todellisuuteen ja keskittyvän tärkeiden asioiden sijasta siihen, miten asiat esitetään.

Wagner-ryhmästä karanneeksi esittäytynyt mies otettiin kiinni Norjassa

Venäläisestä Wagner-palkkasotilasryhmästä karanneeksi esittäytynyt mies on otettu kiinni Norjassa epäiltynä maahanmuuttolain rikkomisesta, kertoo Norjan poliisi.

Wagner-ryhmä ei ole kiistänyt 26-vuotiaan Andrei Medvedevin väitettä siitä, että hän olisi taistellut Ukrainassa neljän kuukauden ajan Wagner-ryhmän palkkasotilaana. Medvedev sanoo lähteneensä sen jälkeen, kun ryhmän johtaja Jevgeni Prigozhin jatkoi miehen sopimusta ilman hänen suostumustaan.

Mies ylitti Venäjän ja Norjan rajan Pohjois-Norjassa tammikuun puolivälissä ja haki turvapaikkaa.

Medvedevin asianajaja sanoo, että mies on halukas puhumaan kokemuksistaan Wagnerin riveissä ihmisille, jotka tutkivat sotarikoksia Ukrainassa.

Medvedeviä pidetään Norjassa salaisessa paikassa. Viranomaiset harkitsevat hänen pidättämistään.

---

Lähteenä myös AFP.