Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nälkä altistaa tytöt ja naiset yhä useammin seksuaaliselle väkivallalle, kertoo lastenoikeusjärjestö Plan

Nälkäkriisi altistaa tyttöjä ja naisia yhä enemmän seksuaaliselle väkivallalle ja uhkaa lasten koulunkäyntiä eri puolilla maailmaa, ilmenee lastenoikeusjärjestö Plan Internationalin tuoreesta raportista.

Useat yhtäaikaiset kriisit, kuten ilmasto- ja talouskriisi, Ukrainan sota ja muut konfliktit, ovat ajaneet 50 miljoonaa ihmistä lähelle nälkiintymistä eri puolilla maailmaa. Tytöistä ja naisista on tulossa kriisien näkymättömiä uhreja, Plan varoittaa.

– Maailmanlaajuisesti 50 miljoonaa ihmistä on nälkiintymisen partaalla. Monet heistä, mukaan lukien pikkulapset ja raskaana olevat naiset, ovat jo lähellä nälänhätää, sanoo Plan Internationalin globaalin humanitaarisen työn johtaja Unni Krishnan järjestön tiedotteessa.

Vaikka nälän syyt voivat vaihdella eri maissa, tyttöihin ja naisiin kohdistuva väkivalta on lisääntynyt eri puolilla maailmaa. Raportin mukaan raiskaukset, lähisuhdeväkivalta, lapsiavioliitot ja liian varhaiset avioliitot, seksuaalinen häirintä ja seksuaalinen hyväksikäyttö ovat lisääntyneet.

Nälkä lisääntyy, koulunkäynti vähenee

Krishnanin mukaan kriisien, kuten meneillään olevan nälkäkriisin, erilaiset vaikutukset eri sukupuoliin jäävät herkästi piiloon.

– Tytöt ovat usein ikänsä ja sukupuolensa vuoksi haavoittuvimmassa asemassa, kun ruokaa on vähän. He syövät usein viimeisenä, heidät otetaan pois koulusta ensimmäisenä, ja he ovat suurimmassa vaarassa joutua lapsiavioliittoon ja muun sukupuolittuneen väkivallan kohteeksi, mutta tähän ei usein kiinnitetä huomiota.

Raportin mukaan nälkä keskeyttää herkästi myös lasten koulutuksen. Sekä koulun aloittaminen että koulussa käyminen vähenevät, kun ruokaturvattomuus lisääntyy. Usein eniten kärsii tyttöjen koulunkäynti.

– Nälkä on ratkaistavissa oleva ongelma. Tarvitsemme kuitenkin välittömiä toimia, jos haluamme estää nälkäkriisin kehittymisen täysimittaiseksi nälänhädäksi, joka osuu pahiten lapsiin, erityisesti tyttöihin, Unni Krishnan muistuttaa.

Plan toteutti tutkimuksensa Keniassa, Etiopiassa, Somaliassa, Etelä-Sudanissa, Malissa, Nigerissä, Burkina Fasossa ja Haitissa. Se perustuu haastatteluihin, kotitalouskyselyihin ja ryhmäkeskusteluihin. Vastaajia oli runsaat 7 100.