Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ihmisoikeusjärjestö: Iran on teloittanut alkuvuoden aikana jo yli 50 ihmistä – osa oli tuomittu kuolemaan mielenosoituksiin liittyen

Iranilaisviranomaiset ovat teloittaneet kuluvan vuoden aikana jo yli 50 ihmistä, sanoo Norjasta toimiva Iran Human Rights -ihmisoikeusjärjestö (IHR).

Järjestön mukaan kuolemantuomion lisääntyvällä käytöllä Iran pyrkii luomaan pelkoa maassa, jossa nuoren kurdinaisen kuolemasta alkaneet protestit ovat jatkuneet jo kuukausia.

IHR kertoo vahvistaneensa vuoden 26 ensimmäisen päivän aikana yhteensä 55 teloitusta Iranissa.

Järjestön mukaan neljä ihmistä on teloitettu mielenilmauksiin liittyen. Valtaosa teloitetuista, eli 37 vankia, tuomittiin kuolemaan huumeisiin liittyvistä rikoksista.

Mielenosoitusten vuoksi ainakin 107 ihmistä on IHR:n mukaan tällä hetkellä vaarassa tulla teloitetuksi. Heidät on joko tuomittu kuolemaan tai heitä syytetään rikoksista, joista voi seurata kuolemantuomio.

IHR arvioi, että jokainen Iranin tekemä teloitus on poliittinen ja niiden pääasiallinen tarkoitus on luoda yhteiskunnallista pelkoa ja terroria.

– Valtion teloituskoneiston pysäyttämiseksi yhtäkään teloitusta ei tulisi suvaita, olivat ne poliittisia tai ei-poliittisia, sanoo IHR:n johtaja Mahmood Amiry-Moghaddam.

Jos kansainvälinen yhteisö ei reagoi, uhkaavat teloitusten poliittiset seuraukset Iranin hallinnolle jäädä vähäisiksi, Amiry-Moghaddam sanoo.

Iranin syytetään käyttävän kuolemantuomiota mielenosoitusten tukahduttamiseen

Aktivistit ovat syyttäneet Iranin käyttävän kuolemantuomiota pelotteena tukahduttaakseen maassa olleita mielenosoituksia.

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Volker Türk on vuorostaan kuvaillut Iranin käyttävän rikosprosesseja aseena rankaistakseen mielenosoittajia.

Protestit saivat alkunsa syyskuun puolivälissä, kun 22-vuotias Iranin kurdi Mahsa Amini kuoli siveyspoliisin käsissä. Hänet oli otettu kiinni "väärin puetun" hijabin takia. Mielenosoituksissa on kuollut satoja ihmisiä ja tuhansia on pidätetty.

IHR:n viimeisimpien laskujen mukaan iranilaisviranomaiset ovat surmanneet viimeaikaisissa protesteissa ainakin 488 mielenosoittajaa, joista 64 on ollut alle 18-vuotiaita. Surmatuista lapsista kymmenen oli tyttöjä.

IHR ja muut ihmisoikeusjärjestöt eivät ole vielä julkistaneet Iranissa viime vuonna teloitettujen määriä. IHR kuitenkin sanoi joulukuun alkupuolella, että yli 500 ihmistä oli tuohon mennessä hirtetty, mikä oli eniten viiteen vuoteen.

Järjestön tilastojen mukaan vuonna 2021 teloitettiin ainakin 333 ihmistä ja vuonna 2020 ainakin 267.

Amnesty: Kolme kuolemaantuomittua joutui karmean kidutuksen kohteeksi

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty sanoi perjantaina, että kolme mielenilmausten vuoksi kuolemaan tuomittua nuorta ihmistä on joutunut vankeutensa aikana vakavan kidutuksen kohteeksi. Nuorin heistä oli 18- ja vanhin 31-vuotias.

Amnestyn mukaan he olivat saaneet muun muassa raipaniskuja ja sähköshokkeja. Heidät oli myös ripustettu ylösalaisin, minkä lisäksi heitä oli uhkailtu kuolemalla.

Heidät oli tuomittu tuhopolttoon ja vandalismiin yllyttämisestä syyskuisissa protesteissa Mazandaranin provinssissa Iranin pohjoisosassa, järjestö kertoo tiedotteessaan.

Järjestön mukaan ainakin kaksi vangeista oli joutunut seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi. 19-vuotiasta vankia kerrotaan esimerkiksi pidetyn viikon ajan eristyksissä hiiriä vilisevässä selissä ja raiskatun, mikä taas johti sairaalahoitoa vaativiin vammoihin.

Vangeista nuorinta oli taas hakattu ja uhkailtu kuolemalla. Hänen päätään kohti oli esimerkiksi tähdätty ampuma-aseella, ja samalla häntä oli vaadittu "tunnustamaan" videokameran edessä.