Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Entinen Nato-kenraali Petr Pavel nousemassa Tshekin presidentiksi

Entinen Nato-kenraali Petr Pavel on odotetusti voittamassa Tshekin presidentinvaalit. Pavel oli saamassa vaalien toisella kierroksella 58 prosenttia äänistä ja hänen vastaehdokkaansa, entinen pääministeri Andrej Babish 42 prosenttia, kun lähes kaikki äänet oli laskettu. Vaaleissa äänestettiin poikkeuksellisen vilkkaasti, ja äänestysprosentti oli 70.

Kumpikin ehdokkaista sai vaalien ensimmäisellä kierroksella noin 35 prosenttia äänistä, mutta Pavel oli mielipidetiedusteluiden perusteella selkeä ennakkosuosikki toisella kierroksella.

Entinen laskuvarjojääkäri ja Jugoslavian hajoamissodan aikainen sotasankari Pavel, 61, korvaa presidenttinä mielipiteitä jakavan Milosh Zemanin, joka Ukrainan sodan alettua käänsi takkinsa ja muuttui Venäjän myötäilijästä Ukrainan tukijaksi. Zeman tuki vaaleissa yhtä lailla ristiriitaisia tunteita herättänyttä Babishia, joka on yksi Tshekin rikkaimmista ihmisistä.

Aiemmin Pavel on toiminut muun muassa Tshekin armeijan esikuntapäällikkönä ja sotilasliitto Naton sotilaskomitean puheenjohtajana. Pavel on profiloitunut vankaksi EU:n ja Naton kannattajaksi.

Pavel on Tshekin neljäs presidentti sen jälkeen, kun Tshekkoslovakia jakautui vuonna 1993. Hänen toimikautensa alkaa maaliskuussa.

Tshekissä presidentin rooli on pitkälti seremoniallinen, mutta presidentti muun muassa nimittää hallituksen, valitsee keskuspankin johtajan ja perustuslakituomioistuimen tuomarit sekä toimii asevoimien komentajana.