Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hovioikeus tuomitsi miehelle kuusi vuotta vankeutta perussuomalaisten Pekka Katajaan kohdistuneesta hyökkäyksestä

Vaasan hovioikeus on tuominnut nelikymppiselle miehelle vankeutta perussuomalaisten Keski-Suomen piirin vaalipäällikköön Pekka Katajaan kohdistuneesta väkivallanteosta.

Keski-Suomen käräjäoikeus aiemmin hylkäsi miestä vastaan nostetut syytteet, mutta asia eteni hovioikeuteen syyttäjän ja Katajan valitettua käräjäoikeuden ratkaisusta. Myös hovioikeus hylkäsi tiistaina antamassaan ratkaisussa miestä vastaan nostetun ensisijaisen syytteen murhan yrityksestä. Sen sijaan hovioikeus arvioi miehen syyllistyneen toissijaisiin syytteisiin ja tuomitsi hänet kuudeksi vuodeksi vankeuteen avunannosta murhan yritykseen ja avunannosta törkeään kotirauhan rikkomiseen.

Katajan kotiin hyökättiin kesällä 2020

Perussuomalaisten Keski-Suomen piirin vaalipäällikkönä toiminut Pekka Kataja pahoinpideltiin kotonaan Jämsässä Keski-Suomessa heinäkuussa 2020. Katajan ovelle ilmestyi kaksi miestä mukanaan postipaketti. Sisällä miehet pahoinpitelivät Katajan muun muassa iskien häntä vasaralla lopulta yli 20 kertaa päähän.

Vaikka tekijöitä on kerrottu olleen kaksi, vain yhtä vastaan nostettiin lopulta syyte.

Kataja ei itse kyennyt tunnistamaan häntä vastaan hyökänneitä ihmisiä, mutta todistaja oli nähnyt kahden ihmisen poistuvan Katajan asunnon luota nopeasti tapahtuma-aikaan.

Hovissa tuomitun sormenjäljet löytyivät Katajan kotiin jääneestä postipaketista. Hän myös omisti vastaavankaltaisen auton, jollainen oli valvontakameroissa nähty tapahtumapaikan lähellä.

Mies itse kiisti syyllistyneensä tekoon ja sanoi oikeudessa olleensa tapahtumien aikaan kotonaan Tuusulassa.

Hovioikeus: Poliittinen motiivi

Hovioikeus arvioi, että hyökkäyksellä Katajaa vastaan oli poliittinen motiivi. Tuomittu oli hovioikeuden mukaan perussuomalaisiin kuuluneen Teemu Torssosen aktiivinen kannattaja, ja Kataja oli ollut aiemmin aktiivisesti vaikuttamassa siihen, ettei Torssosta otettu puolueen eduskuntavaaliehdokkaaksi vuoden 2019 eduskuntavaaleissa.

Sittemmin Torssonen myös erotettiin puolueesta.

Vaasan hovioikeus arvioi, että Torssosen ja hänen tukijoidensa kielenkäyttö Katajaa ja perussuomalaisia kohtaan oli ollut aggressiivista. Oikeus arvioikin, että tuomitulla oli Torssosen tukijana motiivi teolle.

Torssonen ei ole ollut syytettynä Katajaa vastaan tehdystä hyökkäyksestä.

Oikeus: Miehen kertomus mahdollinen mutta epäuskottava

Hovioikeus arvioi, ettei näyttö suoraan osoittanut miehen olleen tekopaikalla ja kohdistaneen Katajaan väkivaltaa. Siksi hovioikeudessa jäi varteenotettava epäily siitä, että mies olisi syyllistynyt rikoksiin tekijänä. Avunantosyytettä tukeva näyttö sen sijaan oikeuden mukaan muodostui lähtökohtaisesti vahvaksi.

Hovioikeus kuitenkin arvioi, että paketista löytyneiden sormenjälkien vuoksi mies oli osallistunut vähintään teon valmisteluun. Lisäksi oikeus piti mahdollisena, ettei mies ollutkaan kotona Uudellamaalla, kuten hän kertoi. Näyttö tuki myös sitä, että hyökkäyksessä oli käytetty tuomitun autoa.

Hovioikeuden mukaan miehen esittämä vaihtoehtoinen tapahtumakulku oli sinänsä mahdollinen, mutta kuitenkin epäuskottava, kun otettiin huomioon syytettä tukevat seikat. Siksi oikeuden mukaan hänen syyllisyydestään avunantoon ei jäänyt varteenotettavaa epäilyä. Katajaan kohdistuneen väkivallan laadun vuoksi hovioikeus arvioi teon henkirikoksen yritykseksi eikä pahoinpitelyksi.

Vaasan hovioikeus tuomitsi Juha Kalevi Lindroosin, 43, myös korvaamaan Katajalle yli 39 000 euron edestä väkivallanteosta aiheutunutta kärsimystä ja haittaa. Oikeus määräsi hänet myös vangittavaksi.