Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Perussa ei vieläkään ratkaisua presidentinvaalien siirtämisestä

Etelä-Amerikassa Perun kongressi ei päässyt vielä tiistainakaan yksimielisyyteen presidentinvaalien aikaistamisesta. Keskusteluja on määrä jatkaa jälleen keskiviikkona.

Maan presidentti Dina Boluarte on pyytänyt ennenaikaisten presidentinvaalien järjestämistä jo tänä vuonna. Kongressi hylkäsi Boluarten edellisen pyynnön viime viikolla. Vaaleja aikaistettiin jo kerran vuodelta 2026, ja ne on määrä pitää ensi vuoden huhtikuussa.

Kongressissa erimielisyyttä on aiheuttanut perustuslain mahdollisen muuttamisen tarve vaalien aikaistamisen myötä.

Jos vaaleja ei aikaisteta entisestään, Boluarte on sanonut ehdottavansa perustuslakiuudistusta, jonka myötä presidentinvaalien ensimmäinen kierros voitaisiin järjestää lokakuussa ja toinen kierros joulukuussa.

Perun viikkokausia kestäneissä ja lähes päivittäisissä mielenosoituksissa on vaadittu Boluarten välitöntä eroa ja vaaleja sekä kongressin hajottamista.

Levottomuudet saivat alkunsa joulukuun alkupuolella, kun maan edellinen presidentti Pedro Castillo syrjäytettiin. Castillo pyrki keskittämään vallan itselleen, mikä johti hänen syrjäyttämiseensä ja tuolloin varapresidenttinä toimineen Boluarten nousuun valtaan. Castillo pidätettiin ja hän on tutkintavankeudessa.

Tiesulut aiheuttaneet kuolemia

Tiistaina kongressin täysistunnon aikana maan pääkaupungissa Limassa osoitettiin jälleen mieltä ja vaadittiin Boluarten eroa. Illalla mielenosoittajat ja turvajoukot ottivat yhteen, ja poliisi käytti kahakassa kyynelkaasua.

Aiemmin päivällä poliisi varautui turvaamaan pääkaupungin lentokentän, jotta mielenosoittajat eivät rynnäköisi sinne. Mieltä osoitettiin jälleen myös maan eteläosissa.

Levottomuuksissa on kuollut ainakin 48 ihmistä, kun mielenosoittajat ja turvajoukot ovat ottaneet yhteen. Mielenosoittajat ovat myös pystyttäneet tiesulkuja eri puolilla maata, mikä on aiheuttanut useilla alueilla pulaa ruoasta, polttoaineesta ja muista perushyödykkeistä.

Perun ihmisoikeusasiamiehen mukaan 10 ihmistä on kuollut, kun he eivät saaneet lääkkeitä tai päässeet sairaalahoitoon tiesulkujen takia.