Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

AKT aloitti ylityökiellon satamissa aamulla, Satamaoperaattorit pelkää ulkomaankaupan vaikeutuvan nopeasti

Satamaoperaattorit pelkää ulkomaankaupan vaikeutuvan nopeasti Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT:n työtaistelun takia. AKT aloitti ylityökiellon Suomen satamissa aamulla tänään aamulla kello 6, kun ahtausala siirtyi sopimuksettomaan tilaan.

Jo pelkkä ylityökielto voi tuottaa Suomen ulkomaankaupalle ongelmia nopeasti, sanoo työnantajapuolta edustavan Satamaoperaattoreiden toimitusjohtaja Juha Mutru tiedotteessa.

– Satamaoperointiyritykset joutuvat turvautumaan ylitöiden teettämiseen etenkin viikonloppuisin. Ylityökielto alkaa hidastaa ahtaustoimintaa satamissa tulevasta viikonlopusta alkaen.

Mutrun mukaan satamat muuttuvat sitä ruuhkautuneimmiksi, mitä pidempään ylityökielto kestää. Mikäli satamiin syntyy sumaa, tilanne Suomen ulkomaankaupan osalta on vakava. Mutru sanoo tiedotteessa, että ylitöiden teettäminen on ahtausalalla välttämätöntä, koska työehtosopimuksen sallimat työaikajärjestelmät ovat niin jäykät, että töitä ei saada hoidettua normaalien vuorojen aikana.

Lakko lamauttaisi Suomen ulkomaankaupan. Suomen ulkomaankaupasta lähes 90 prosenttia tapahtuu meritse.

Satamaoperaattorit ry ja AKT ovat neuvotelleet uusista työehdoista joulukuun alkupuolelta asti.

AKT antoi tiistai-iltana lisäksi lakkovaroituksen kaikkiin Suomen satamiin. Mahdollinen lakko alkaisi keskiviikkona 15. helmikuuta ja olisi voimassa toistaiseksi.

Lakkovaroitus on annettu satamien lisäksi kuorma-autoalalle, säiliö- ja öljytuotealalle sekä terminaalitoiminta-alalle. Niillä lakko alkaisi 15. helmikuuta ja kestäisi seitsemän vuorokautta.

Lakko voisi näkyä ihmisten arjessa

AKT:n ilmoittama lakko voisi johtaa jo muutamassa päivässä polttoaineen loppumiseen joillakin polttoaineasemilla sekä kotitalouksien jäteastioiden täyttymiseen, sanoo Autoliikenteen Työnantajaliitto.

Autoliikenteen Työnantajaliitto moittii AKT:n lakkoaikeita vastuuttomiksi. Työnantajaliiton mukaan lakko näkyisi pitkittyessään myös kauppojen hyllyillä, kun päivittäistarvikkeita ei kuljeteta.

– Lakko ei hyödytä ketään. Siitä kärsivät myös lakkoilijat itse, sillä he menettävät palkkansa ja mahdollisesti lomapäiviä, sanoo Autoliikenteen Työnantajaliiton toimitusjohtaja Mari Vasarainen tiedotteessa.

Työnantajaliiton mukaan AKT:n lakkovaroituksen piirissä on 17 kuorma-autoalan yritystä, 18 säiliöautoalan yritystä ja 15 terminaalialan yritystä, joissa työskentelee yhteensä noin 6 100 ihmistä.

Lakkovaroituksilla AKT haluaa vauhdittaa neuvotteluja uusista työehtosopimuksista. AKT:n useimmat työehtosopimukset päättyivät tammikuun lopussa.

Autoliikenteen Työnantajaliiton mukaan AKT:n lakkoilmoitus ei tullut yllätyksenä. Liitto sanoo AKT:n esittäneen neuvotteluissa ylimitoitettuja tavoitteita.

AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko puolestaan arvosteli työnantajapuolta neuvotteluhaluttomuudesta.

– Työtaisteluja ei kukaan toivo, mutta työnantajien neuvotteluhaluttomuus ei jättänyt muuta vaihtoehtoa, Kokko sanoi Twitterissä tiistaina.

----

Juttua korjattu klo 7.55: AKT antoi lakkovaroituksen tiistai-iltana, ei maanantai-iltana.