Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kansanedustaja Ano Turtiaisen tviitit syyteharkintaan – epäillään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan

Poliisi on saanut valmiiksi esitutkinnan kansanedustaja Ano Turtiaisen vuonna 2020 julkaisemista tviiteistä. Tutkinnat siirtyivät syyttäjälle rikosnimikkeellä kiihottaminen kansanryhmää vastaan.

Ensimmäisessä tviitissä rinnastettiin poliisin mukaan tummaihoiset ja ulkomaalaistaustaiset taksinkuljettajat "nokikeppeihin". Toisessa tviitissä oli halventava kuva yhdysvaltalaisesta George Floydista, joka kuoli poliisin väkivallan seurauksena vuonna 2020.

Poliisi tutki myös ministeriin kohdistuneita epäiltyjä kunnianloukkauksia. Niistä tutkinta kuitenkin päätettiin.

Turtiainen sanoo STT:lle, ettei ole esitutkinnassa myöntänyt eikä kiistänyt rikoksia, sillä ei ole ollut asiasta kuultavana. Hän sanoo saaneensa poliisilta sähköpostin, mutta jättäneensä sen lukematta.

Turtiainen erotettiin perussuomalaisten eduskuntaryhmästä

Poliisi sai Floydia koskevasta tviitistä useita rikosilmoituksia, mutta esiselvityksen jälkeen päätti olla aloittamatta tutkintaa. Silloinen valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen kuitenkin määräsi esitutkinnan aloitettavaksi.

Toiviainen sanoi Demokraatin haastattelussa, että Turtiaista itseään on tärkeä kuulla, koska tviitti on ymmärrettävissä rasistiseksi.

– Korostan, että tämä on esitutkinnan aloittamista koskeva määräys vasta. Kaikki lopullinen arviointi tapahtuu vasta kun esitutkinta aikanaan on valmistunut, Toiviainen sanoi lehdelle.

Turtiainen erotettiin George Floyd -tviitin jälkeen perussuomalaisten eduskuntaryhmästä toistuvan sopimattoman somekäyttäytymisen takia. Kesällä 2021 hänet erotettiin perussuomalaisista. Turtiainen vaikuttaa nykyään omassa Valta kuuluu kansalle -eduskuntaryhmässään.