PAM on antanut kaupan alalle kolme lakkovaroitusta. Työnantajia edustava Kaupan Liitto kehottaa jäsenyrityksiään lopettamaan PAMin jäsenten jäsenmaksujen perimisen.
Kaupan alaa uhkaavat lakot eivät toteutuessaan tarkoittaisi, että ruokaa ei olisi kaupoista saatavilla, sanoo valmiuspäällikkö Lauri Kulonen Päivittäistavarakauppa ry:stä.
– Suomessa on yhteensä 2 800 päivittäistavaramyymälää, ja lakko ei suinkaan koskisi kaikkia näitä, Kulonen sanoo.
– Lakkovaroituksen piirissä on pääsääntöisesti mukana hypermarketkokoisia myymälöitä. Muut myymälät jatkavat normaalisti toimintaansa myös mahdollisen lakon aikana.
Ruuan hamstraamiseen lakkojen alla Kulonen ei näe mitään tarvetta.
– Ruokaa riittää Suomessa, ja ruuan tuotanto- ja toimitusketju toimii lakonkin aikana, hän painottaa.
Kaupan alan mahdollisten lakkojen lisäksi myös Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliiton AKT:n ilmoittamalla lakolla voisi toteutuessaan olla vaikutuksia päivittäistavarakauppoihin.
AKT antoi eilen varoitukset helmikuun puolivälissä alkavista lakoista muun muassa satamissa ja tavara- sekä säiliöautoliikenteessä. Autoliikenteen Työnantajaliiton mukaan lakko näkyisi pitkittyessään myös kauppojen hyllyillä.
Kulosen mukaan lakon mahdollisia vaikutuksia arvioidaan parhaillaan Huoltovarmuusorganisaatiossa.
"Työntekijöiden kiusaamista"
Palvelualojen ammattiliitto PAM on antanut kaupan alalle kaikkiaan kolme lakkovaroitusta, joista viimeisin tuli eilen.
Ilmoituksen jälkeen työnantajia edustava Kaupan Liitto päätti keskeyttää PAMin jäsenten jäsenmaksujen perimisen ja tilittämisen 15. helmikuuta alkaen osana työtaistelua. Kyseessä on Kaupan Liiton hallituksen antama kehotus liiton jäsenyrityksille.
PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen sanoo, että Kaupan Liiton päätös on työntekijöiden kiusaamista. Hän pitää toimenpidettä epäoikeudenmukaisena kaupan alan työntekijöitä kohtaan.
– Jäsenmaksujen perimättä jättäminen on työnantajien tapa kiusata omia työntekijöitään, Rönni-Sällinen sanoo PAMin tiedotteessa.
– Kiusaamisen sijaan työnantajien kannattaisi sopia nyt kunnollisista palkankorotuksista.
Rönni-Sällisen mukaan maksamattomat jäsenmaksut eivät tule aiheuttamaan ongelmia PAMin jäsenille.
– Jäsenten ei kannata olla huolissaan, sillä työnantajien työtaistelutoimenpiteen kärsijöinä eivät saa olla alan yksittäiset työntekijät, Rönni-Sällinen sanoo tiedotteessa.
PAMin mukaan ammattiyhdistysliikkeen jäsenmaksujen perimisestä ja tilittämisestä liitolle on sovittu kaupan alan työehtosopimuksessa. Sopimus päättyi tiistaina, eikä uutta sopimusta ole saatu neuvoteltua.
PAMin mukaan on mahdollista, että jotkut työnantajat saattavat jättää perimättä työntekijöiden jäsenmaksuja, jos työehtosopimusta ei ole saatu sovittua ennen helmikuun 15. päivää.
Ensimmäiset lakot alkaisivat ensi viikolla – sovittelua jatketaan
PAM ja Kaupan Liitto ovat jatkaneet työriidan sovittelua tänään valtakunnansovittelijan johdolla. Sovittelua on määrä jatkaa loppuviikon ajan.
Ensimmäinen PAMin ilmoittamista lakoista olisi kaupan varastoissa 6.–9. helmikuuta, ja sitä seuraisi lakko kaupoissa ja osassa Keskon logistiikkapalveluja 9.–11. helmikuuta. Tuon lakon piirissä on muun muassa useita Prismoja ja K-Citymarketteja. Ensi viikon lakkojen piirissä olisi yhteensä noin 20 000 työntekijää.
Toinen lakkovaroitus koskee vain kaupan varastoja, ja se tapahtuisi tätä seuraavalla viikolla 13.–16. helmikuuta. Lakko koskisi noin 4 000:ta työntekijää.
Kolmas kaupan lakko koittaisi 16.–18. helmikuuta. Se koskisi yhteensä 415:tä toimipaikkaa, joissa työskentelee noin 26 000 henkilöä.
Kolmannen lakon piirissä olisivat muun muassa kaikki Suomen K-Citymarketit, Prismat, Lidlit ja Veljekset Keskinen Oy:n myymälät. Se kattaisi myös useita Tokmannin ja Halpa-Hallin myymälöitä ja neljä Kesko Logistiikan terminaalia.