Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjältä paennut ex-yliluutnantti kuvaili ukrainalaisten sotavankien kidutusta BBC:lle

Venäläissotilaat nöyryyttivät ja kiduttivat ukrainalaisia sotavankeja, kertoi entinen Venäjän armeijan vanhempi yliluutnantti Konstantin Jefremov BBC:n harvinaislaatuisessa haastattelussa torstaina.

Venäjältä paennut Jefremov on tähän mennessä korkea-arvoisin venäläissotilas, joka on puhunut julkisuudessa kokemuksistaan Ukrainassa ja arvostellut Venäjän hyökkäyssotaa.

Pitkässä haastattelussa hän kuvaili todistamiaan ukrainalaisten sotavankien kuulusteluja Bilmakin kaupungissa, Melitopolin koillispuolella, viime vuoden huhtikuussa.

Jefremov sanoi nähneensä, kuinka venäläinen eversti löi erästä ukrainalaisvankia niin kovaa, että vangilta irtosi hampaita, sekä ampui toista vankia käsivarteen ja sääreen. Eversti käski myös, ettei vangeille saa antaa muuta syötävää kuin vettä ja korppuja.

Jefremovin mukaan hän sekä jotkut muut venäläissotilaat tarjosivat vangeille salaa tupakkaa ja teetä sekä antoivat heiniä, jottei vankien tarvitsisi nukkua täysin paljaalla maalla.

Jefremov kertoi kerran tovereineen vieneensä kidutuksessa haavoittuneen ukrainalaisvangin salaa sairaalaan venäläisten univormussa.

– Sanoimme hänelle, että "älä kerro olevasi ukrainalainen sotavanki, koska muuten lääkärit eivät hoida sinua, tai haavoittuneet venäläissotilaat kuulevat ja ampuvat sinut, emmekä me voi estää heitä", Jefremov kertoi.

"Teemme sinusta tytön ja lähetämme videon vaimollesi"

Kun yksi ukrainalaisvangeista myönsi olleensa tarkka-ampuja, eräs venäläiseversti löi miestä ja vaati häntä laskemaan housunsa alas, Jefremov kertoi. Eversti kysyi, oliko mies naimisissa, ja kun vanki vastasi "kyllä", käski eversti jonkun tuomaan hänelle mopin, Jefremov muisteli.

– Teemme sinusta tytön ja lähetämme videon vaimollesi, eversti sanoi vangille, Jefremov kertoi.

Myös YK:n ihmisoikeuskomitea on vahvistanut sotavankien kaltoinkohtelun haastattelemalla yli 400 ukrainalaista ja venäläistä sotavankia. YK:n mukaan sekä Venäjä että Ukraina ovat kiduttaneet vangitsemiaan ihmisiä, mutta ukrainalaisten sotavankien huono kohtelu venäläisten käsissä on ollut systemaattisempaa.

BBC ei voinut vahvistaa haastattelun yksityiskohtia riippumattomilta tahoilta, eikä Venäjän puolustusministeriö suostunut kommentoimaan Jefremovin kuvailuja BBC:lle.

Jefremov sanoi yrittäneensä itse erota Venäjän armeijasta toukokuussa, mutta sen sijaan hänet erotettiin törkeästä kurinpitorikkomuksesta. Jefremov sanoi paenneensa Venäjältä presidentti Vladimir Putinin julistettua osittaisen liikekannallepanon syyskuussa, koska hän pelkäsi joutuvansa pakotetuksi takaisin rintamalle.

– Pyydän anteeksi koko Ukrainan kansalta siitä, että tulin heidän kotiinsa kutsumattomana vieraana ase kädessäni. Luojan kiitos, en vahingoittanut ketään enkä tappanut ketään, ja luojan kiitos, että minua ei tapettu, hän sanoi.