Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Venäjän öljyralli uhkaa Suomenlahtea, neuvottelutuloksia työehtosopimuksista, Haavisto presidenttikyselyn kärkeen

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Venäjän öljyralli on nostanut ympäristövahingon riskiä

Riski ympäristövahingon mahdollisuudesta on kohonnut Suomenlahdella, arvioi alueella ympäristövahinkojen torjunnasta vastaava Suomenlahden merivartiosto. STT pyysi merivartiostolta tilannekuvaa alueen meriliikenteestä.

Suomenlahden öljysatamien merkitys Venäjälle on hyökkäyssodan alettua vain vahvistunut, mutta ahtaalle ajettuna maa voisi aiheuttaa öljyonnettomuuden jopa tahallaan, sanoo STT:lle Venäjän ympäristöpolitiikan professori Veli-Pekka Tynkkynen Helsingin yliopistosta.

Kemianteollisuuden ja Teollisuusliiton työehtosopimuksista on saavutettu neuvottelutulos

Kemianteollisuuden ja Teollisuusliiton työehtosopimuksista on saavutettu neuvottelutulos, kertoo työnantajia edustava Kemianteollisuus ry ja työntekijöiden Teollisuusliitto.

Neuvottelutulos koskee kemian perusteollisuutta, muovituoteteollisuutta ja kemian perusteollisuutta sekä öljy-, maakaasu- ja petrokemian teollisuutta.

Neuvottelutulos menee seuraavaksi molempien osapuolten hallintojen hyväksyttäväksi. Hallinnot kokoontuvat Kemianteollisuuden mukaan sunnuntaina.

IS:n presidenttikyselyn ykkösnimeksi nousi ulkoministeri Pekka Haavisto

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) on noussut Ilta-Sanomien presidenttikyselyn ensimmäiselle sijalle. Haavistoa voisi äänestää seuraavissa presidentinvaaleissa 48 prosenttia vastaajista.

Toiseksi tuli Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn (kesk.) 40 prosentilla ja kolmanneksi edellisen kyselyn ykkönen, Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola 36 prosentilla.

Kyselyssä haastateltavat saivat valita 30 nimen listalta ne, joita voisivat kuvitella äänestävänsä vuoden 2024 presidentinvaaleissa.

Taloustutkimus haastatteli kyselyyn runsaat tuhat ihmistä internetpaneelissa kuunvaihteessa. Virhemarginaali koko aineiston osalta on noin 3 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lauantaita vietetään poutaisessa pakkassäässä koko Suomessa

Koko Suomessa on tänään poutainen pakkassää. Ilmatieteen laitokselta kerrotaan, että lumisateita ei korkeapaineen selänteen vuoksi ole tiedossa ja että pilvipeite repeilee paikoin.

Maan eteläosissa on päivällä noin viisi astetta pakkasta. Keski-Suomessa lämpötilat liikkuvat kymmenen ja viidentoista pakkasasteen välillä. Sen sijaan Lapissa voi Ilmatieteen laitoksen mukaan olla jopa yli kaksikymmentä astetta pakkasta.

Ilmatieteen laitos kertoo lauantain energiasään olevan huono kylmän sään ja heikon tuulen vuoksi.

Pentagon havaitsi toisen kiinalaisen vakoiluilmapallon, tällä kertaa Latinalaisessa Amerikassa

Yhdysvaltojen puolustusministeriö Pentagon on havainnut toisen kiinalaisen vakoiluilmapallon. Ministeriön tiedottajan Pat Ryderin mukaan tällä kertaa havainto on tehty Latinalaisessa Amerikassa.

Ryderin mukaan Pentagon on arvioinut kyseessä olevan eri ilmapallo, josta Yhdysvallat kertoi torstaina.

Torstaina Yhdysvaltojen ilmatilasta tehty havainto johti siihen, että Yhdysvaltojen ulkoministeri Antony Blinken lykkäsi sunnuntaina alkavaksi suunnitellun vierailunsa Kiinaan.

Kiinan ulkoministeriö kertoi perjantaina, että Yhdysvaltojen ilmatilassa oleva pallo on siviilikäytössä oleva ilma-alus, jota käytetään pääasiassa meteorologisiin tutkimuksiin. (Lähde: AFP)

Myös G7-maat ja Australia sopuun venäläisen korkeamman jalostusarvon öljytuotteiden hintakatosta

G7-maat ja Australia ovat päässeet sopuun venäläisen dieselin ja muiden korkeamman jalostusarvon öljytuotteiden hintakatosta. Aiemmin perjantaina EU:n jäsenmaat olivat päässeet sopuun samasta hintakatosta.

Korkeamman jalostusarvon öljytuotteiden hintakatoksi sovittiin 100 dollaria barrelilta. Halvempien öljytuotteiden, kuten polttoöljyn, hintakatoksi sovittiin 45 dollaria barrelilta.

Jo aiemmin EU sekä G7-maat olivat asettaneet meriteitse kuljetetulle venäläiselle raakaöljylle 60 dollarin hintakaton barrelilta.

Hintakatolla on tarkoitus vahingoittaa Venäjän sotakassaa, jota se käyttää sotaan Ukrainassa. (Lähde: AFP)

Chilessä ainakin 13 ihmistä kuollut metsäpaloissa, maahan julistettu hätätila

Etelä-Amerikan Chilessä on julistettu hätätila, kun ainakin 13 ihmistä on kuollut helleaallon aiheuttamissa metsäpaloissa.

Yli sata kotia on kärsinyt paloista, ja ainakin 47 000 hehtaaria metsää on tuhoutunut. Palot ovat riehuneet keskiviikosta alkaen.

Yksi sammutustehtävissä ollut helikopteri on pudonnut, ja kaksi helikopterissa ollutta ihmistä on kuollut.

Chilen hallitus on julistanut hätätilan Nublen ja Biobion alueille, jotka sijaitsevat pääkaupunki Santiago de Chilestä etelään reilut 600 kilometriä. Lisäksi paloja on havaittu myös Maulen ja La Araucanian alueilla. (Lähde: AFP)

Burkina Fason johtaja kiisti venäläisen Wagner-yhtiön joukkojen olevan maassa

Länsiafrikkalaisessa Burkina Fasossa maata johtava Ibrahim Traore on kiistänyt televisiohaastattelussa venäläisen Wagner-yhtiön palkkasotilaiden olevan maassa.

Traore väitti perjantaisessa haastattelussa, että huhut Wagner-sotilaista maassa on kehitetty siksi, että muut valtiot ottaisivat etäisyyttä Burkina Fasoon. Maa on kuitenkin vaalinut Traoren johdolla suhteita Venäjään.

Parisen viikkoa sitten Traore vaati Ranskaa vetämään joukkonsa Burkina Fasosta. Ranska päätti vetää myös suurlähettiläänsä maasta.

Traoren mukaan Ranskan ja Burkinan Fason diplomaattiset suhteet eivät ole kuitenkaan katkenneet. (Lähde: AFP)

Utahin Lauri Markkaselle 25 pistettä, Atlanta vei voiton

Koripallon NBA:ssa Utah Jazz on hävinnyt kotikentällään Atlanta Hawksille pistein 108–115. Utah oli voittanut kaksi edellistä otteluaan muttei pystynyt ottamaan kolmatta peräkkäistä voittoa.

Utahin Lauri Markkanen oli joukkueensa tehokkain pelaaja 25 pisteellä. Markkanen pääsi kokeilemaan ottelun aikana 19 kertaa pelitilanneheittoa, mutta vain kahdeksan niistä upposi koriin. Markkasen pelitilannekorien onnistumisprosentti oli 42,1.

Kolmen pisteen viivan takaa Markkanen heitti 11 kertaa, ja kolme heittoa upposi korisukkaan. Vapaaheitoista hän upotti koriin kuusi ja yksi epäonnistui.

Lisäksi suomalainen rohmusi 10 levypalloa.

Chelsea esitteli uutuushankinnan, Fulham onnistui puolustuspelissä

Jalkapallon Englannin Valioliigassa perjantai-illan ainoassa ottelussa Chelsea ja Fulham päätyivät 0–0-tasapeliin Chelsean kotikentällä.

Chelsea esitteli avauskokoonpanossaan 121 miljoonalla eurolla hiljan ostamansa argentiinalaisen Enzo Fernandezin. Fernandezilla oli BBC:n mukaan mahdollisuus ratkaista ottelu, mutta hänen yrityksensä meni hieman ohi maalin ottelun toisella puoliajalla.

BBC arvioi Fulhamin ansainneen ottelusta tasapelipisteen mainiolla puolustuspelillään. Fulham nousi tasapelin myötä sarjataulukossa kuudenneksi, Chelsea on sarjassa yhdeksäntenä.